Het Glen Plaid Pak

Read this article in English

Het Glen Plaid pak: meer dan alleen een ruit of patroon


Daar in de Victoriaanse tijd de tartans populair waren, en rond de eeuwwisseling de checks, duurde het tot de 1920’er jaren voordat plaid kleding de urban style gerevolutioneerd had, volgens de Engelse trend waarbij “country” met “town” botste met betrekking tot de stijl van herenkleding. Hoewel sommige checks zoals de houndstooth altijd populair zijn en de tand des tijds beter kunnen weerstaan, zijn de Glen Plaids tijdloos in contrast en ongeëvenaard.

Glen Plaid Prince of Wales

Een 3 delig pak gemaakt in een Glenurquhart plaid met blauwe overcheck, 420 gram superfine Merino wol; bestaande uit een twee knoops notch lapel colbert, een 5 knoops gilet met borstzakken en een pantalon met ritssluiting.

Wat is Glen Plaid?


Deze klassieke ‘ruit’ heeft een aantal verschillende namen waar u hem aan kunt herkennen: Glen Plaid, Glen Check, Glen Urquhart (Glenurquhart), Prince of Wales check, etcetera. Het is een wollen stof met een geweven twill design bestaande uit grote en kleine ruiten. Doorgaans gemaakt met zwarte/grijze en witte tinten (of de meer gedempte kleuren zoals taupes), vaak met een overlay (overcheck) van een window pane accent in een sky blue blauwe kleur, maar ook in andere kleuren zoals lavendel of rood. Het is een subtiel en ingetogen patroon, waardoor het een favoriet is voor onder meer de conservatieve zakenman.

Klik hier om meer te zien van dit Prince of Wales met Rood Overcheck pak.

De geschiedenis van het Glen Plaid kostuum


De naam is afkomstig van de vallei Glenurquhart in Inverness-shire in Schotland, waar de geruite wol het eerst in gebruik werd genomen in de 19e eeuw door de in Nieuw-Zeeland geboren Countess of  Seafield voor de outfits van haar jachtopzieners (vandaar de wat sportieve feel).

Klik hier om meer te zien van dit Prince of Wales met Blauw Overcheck colbert.

Wat is het verschil tussen een Glen Plaid en de Prince of Wales check?


Glen Plaid
staat ook wel bekend onder de naam “Prince of Wales check”, omdat het door de het stijl icoon de Duke of Windsor in populariteit werd gebracht toen hij de Prince of Wales was, uiteraard. We noemen het een Prince of Wales check wanneer er een blauwe overcheck op de zwart en witte Glen Plaid zit.

Klik hier om meer te zien van dit Prince of Wales met Blauw Overcheck colbert.

Vandaag de dag is de Glen Plaid nog even populair als altijd, en het wordt gebruikt in  het vervaardigen van een variëteit aan herenkleding.

Glen Plaid pak Jack Nicholson

Jack Nicholson als Jake 'J.J.' Gittes in de uit 1974 uitgebrachte film Chinatown, met een Glen Plaid pak met peak lapels.

De Techniek en het Effect van een Glen Plaid pak


Voor de sartoriale romanticus roept de Glen Plaid gevoelens op van een frisse en zonnige lenteochtend. Zijn charme komt van de “lichtheid” verkregen door een verfijnd gebruik van verticale en horizontale lijnen die elkaar kruisen op reguliere punten, en dit over een houndstooth check.
Soms wordt er een heldere kleur toegevoegd door het weven van een dunne draad (rood, blauw, roest, roze) door de checks heen.

Klik hier om meer te zien van dit Puppytooth gilet, unlined Houndstooth colbert en Prince of Wales met Blauw Overcheck pak.

Het vest is technisch gezien een Puppytooth (Pied-de-Poule), gezien de checks kleiner zijn dan die van een Houndstooth (Pied-de-Coq). Beide varianten, en nog een derde kleinere, zijn verwerkt in de Glenurquhart check, zoals je kan zien in de foto’s hierboven.

Double Breasted Glen Plaid Humphrey Bogart

Humphrey Bogart in een double breasted Glen Plaid pak.

Hoewel de Glen Plaid het eigenschap heeft vrijwel elk type lichaam te kunnen flatteren, komt er voor de kleermaker nog een aantal uitdagingen bij kijken en additionele kosten. De horizontale en verticale lijnen dienen goed op elkaar aan te sluiten waarvoor extra stof nodig is, meer dan bijvoorbeeld een standaard solide of gestreept pak. Doch, de hogere kosten en de complexiteit in vervaardiging geeft het precies de juiste allure om zijn positie te verstevigen in de masculine fashion mythology.