Overhemd Stoffen: De Soorten

Read this article in English

Hier geven we een overzicht van de verschillende overhemd stoffen soorten (ook wel weaves genoemd) die vaak worden gebruikt voor bespoke overhemden, shirts en blouses.

Door te begrijpen wat de verschillende weefsels voor een stof betekenen en er uit zien, kunt u er zeker van zijn dat u de ideale stof voor het overhemd vindt voor uw behoeften.

Broadcloth - Poplin


Broadcloth - vaak poplin genoemd - is een strak geweven stof met een zeer eenvoudige over-onderbinding en zeer weinig glans, waardoor het mooi en professioneel oogt. Broadcloth is geweldig voor mensen die op zoek zijn naar zo min mogelijk textuur in hun stoffen. Het is over het algemeen een dunnere, lichtere stof. In het bijzonder kunnen witte Broadcloth weefsels enigszins transparant zijn. Broadcloth draagt over het algemeen het soepelst uit alle weefsels dankzij het gebrek aan textuur, maar is ook het meest vatbaar voor kreukels.

Poplin lijkt zoveel op Broadcloth dat we besloten om geen onderscheid te maken tussen de twee in onze stof beschrijvingen. Voor alle praktische doeleinden kun je de twee gelijkstellen. Ze hebben beide een platte weef die vrij dun, glad en plat zal zijn. Dat gezegd zijnde, technisch is Poplin anders dan Broadcloth omdat Poplins verschillende gewichtsgarens kunnen hebben in de schering en inslag, terwijl Broadcloth een symmetrische constructie zullen hebben. Bijvoorbeeld, Broadcloths kunnen 100/2 × 100/2 zijn, terwijl een Poplin 100/2 x 60/1 kan zijn.

Broadcloth - Poplin stof

Broadcloth - Poplin Stof

Broadcloth - Poplin Detail

Broadcloth - Poplin Stof Detail

Twill


Twill-stoffen zijn gemakkelijk herkenbaar omdat ze een diagonaal weefsel vertonen. Het diagonale effect kan variëren van zeer fijne, subtiele twill tot veel grotere imperiale of cavalerietwill. Twills zullen bijna altijd een beetje glanzen, hoewel het kan afhangen van het gebruikte weefsel, de kleur en het katoen. Twill is een extreem strak geweven weefsel, dat kan worden geleverd in extreem hoge draad aantallen, waarvan sommige mogelijk worden verward met zijde. Vanwege de diagonale textuur is Twill een beetje zachter dan Broadcloth en zal het gemakkelijker draperen. Twill geeft je niet dezelfde "frisse" look als vers geperst vlas, maar het is relatief gemakkelijk te strijken en bestand tegen rimpels.

Twill stof

Twill Stof

Twill Stof Detail

Twill Stof Detail

Oxford


Oxford stof lijkt erg op pinpoint oxford, behalve dat het een iets zwaardere draad en losser weefsel gebruikt. Het heeft een iets ruwere textuur maar is duurzamer dan de meeste stoffen. Het is samengesteld uit een symmetrische basketweave waar één draad twee garens kan kruisen. Oorspronkelijk ontwikkeld voor sportkleding, dus het is het minst chic, en (in sommige kringen) niet geschikt voor kantoor- of formele kleding. Oxford stof is altijd al een hoofdrolspeler geweest in traditionele Amerikaanse polo-shirts met knoopsluiting. Het kan lichtjes gerimpeld rechtstreeks uit de droger worden gedragen en ziet er nog steeds geweldig uit.

Oxford Stof

Oxford Stof

Oxford Stof Detail

Oxford Stof Detail

Royal Oxford


Royal Oxford is wat we een "mooie stof" noemen. Hoewel de naam vergelijkbaar is, is het niet helemaal vergelijkbaar met Oxford stof. Het is een chic weefsel met een onderscheidende glans en textuur. Met een meer prominente binding dan Broadcloth of Pinpoint is het ideaal voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een jurk of een formeel shirt met zichtbare textuur.

Royal Oxford Stof

Royal Oxford Stof

Royal Oxford Stof Detail

Royal Oxford Stof Detail

Pinpoint


Pinpoint (ook wel pinpoint Oxford genoemd) heeft hetzelfde weefpatroon als Oxford stof, hoewel het een fijner garen en een strakkere binding gebruikt. Het is formeler dan Oxford, maar minder formeel dan Broadcloth of Twill. Zie ze als geweldige shirts voor het dagelijkse werk, maar niet ideaal voor speciale evenementen. Pinpoint stoffen zijn over het algemeen niet transparant en zijn iets zwaarder en dikker dan Broadcloths. Vanwege hun zwaardere constructie zijn Pinpoints vrij duurzame stoffen. Kies een Twill of Broadcloth als je op zoek bent naar een formeel shirt.

Pinpoint Stof

Pinpoint Stof

Pinpoint Stof Detail

Pinpoint Stof Detail

Chambray


Chambray is een platbindingsstof. Dat betekent dat het een vergelijkbare constructie heeft als Broadcloth, hoewel het over het algemeen gemaakt is met zwaardere garens voor een meer ontspannen of vrijetijds uitstraling. Over het algemeen zullen er witte draden in de inslag / breedterichting lopen, zodanig dat de stof een inconsistente kleur heeft. Dit kan worden vergeleken met een End-On-End, hoewel Chambray over het algemeen veel zwaarder is en meer geschikt voor vrijetijdskleding dan voor formele kleding.

Chambray Stof

Chambray Stof

Chambray Stof Detail

Chambray Stof Detail

End-On-End


End-on-end Broadcloths zijn een zeer populaire soort overhemdstof met een opvallende contrastkleur. Geweven met gekleurde draad in de schering en witte draad in de inslag, het ziet eruit als een echte solide van een afstand, maar heeft meer textuur wanneer van dichtbij gezien. Typisch een lichtere stof, het is een geweldige keuze voor mensen die in warmere klimaten leven.

End-On-End Stof

End-On-End Stof

End-On-End Stof Detail

End-On-End Stof Detail

Visgraat (Herringbone)


Visgraat overhemden zijn populaire, meer gestructureerde shirts voor zowel formele kleding als vrijetijdskleding. Visgraat is in wezen een Twill die gespiegeld wordt als het wordt geweven om het soort chevron, "V-vormige" look te creëren. De naam van de stof komt van de gelijkenis met de botten van een haring.

Visgraat (Herringbone) Stof

Visgraat (Herringbone) Stof

Visgraat (Herringbone) Stof Detail

Visgraat (Herringbone) Stof Detail

Denim


We kennen denim allemaal als de stof van onze spijkerbroek. Maar qua constructie is denim een keperweefsel. Een stevige, mogelijk grovere Twill, vaak geverfd met indigo. Maar voor het grootste deel, als het gaat om denim shirts, zul je meestal veel zachtere, lichtere versies van de stof vinden dan waar je jeans van zijn gemaakt. Denim kan in vele vormen voorkomen, maar heeft over het algemeen een andere kleur aan de binnenkant dan aan de buitenkant.

Denim Stof

Denim Stof

Denim Stof Detail

Denim Stof Detail