Spalla Camicia: Overhemd met geplooide schouder aanpassen 

Wat wordt er bedoeld met een spalla camicia / schouder met plooitjes?


Dit houdt in dat de mouw onder de schouder van het colbert geschoven wordt met het vastzetten aan elkaar.

Bij een “klassieke” of ook wel de Engelse schouder genoemd worden de mouw en schouder tegen elkaar aangezet. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze youtube video over de verschillende mouwinzetten waar we hierover meer de diepte in gaan.


De spalla camicia bij een overhemd houdt in dat er plooien in de kop van de mouw gemaakt worden.


Aangezien bij een overhemd of blouse de standaard vastzetting van de mouw op de overhemd manier is zal je dus de mouw wat groter moeten snijden dan het armsgat. Zodat er extra stof is die rimpelt en die vormen dan de plooien in de schouder. 

De spalla camicia kan een heel mooi uniek detail zijn in je overhemd. Mits deze goed gesneden is.


Hierbij een voorbeeld van een overhemd met Spalla Camicia waarbij deze nog niet helemaal naar behoren was en hoe we gezorgd hebben om toch het gewenste resultaat te krijgen.

Wat was het punt ter verbetering bij de schouder van het overhemd?


Op de foto kun je zien dat de schouder van het overhemd te ver over het schouderbot heen valt en de mouwkop waar de plooien in gezet worden heeft te veel stof waardoor er een hoop lege ruimte rondom de mouwinzet ontstaat.

Dit geeft als effect dat de schouder van het overhemd niet aansluit op de natuurlijke schouder. De plooien geven een pofmouw idee, in plaats van de geraffineerde uitstraling die een spalla camicia juist zou moeten geven.

Niet de uitstraling die we willen hebben noch wat we wilden bereiken.

De oplossing om de schouder van het overhemd beter te laten passen


Door de schouder meer op het eigen schouderbot te laten eindigen
, zorg je er al voor dat het hemd beter aansluit op het eigen lichaam. Zo lijkt het hemd ook meer voor jou gemaakt in plaats van dat het oogt alsof je een te groot overhemd aan hebt.

Door de plooien meer in de mouw te schuiven, zorg je er voor dat je ruimte weg haalt bij de “zogenoemde pof.” en creëer je de meer subtiele plooi stijl die een spalla camicia juist maakt.

Om dit te bereiken markeren we het punt waar we willen dat het nieuwe schouderpunt komt en de hoeveelheid stof die we uit de mouw willen halen.

Hoe gaat de kleermaker te werk om de schouder van het overhemd aan te passen?


Daarna komt het echte werk, namelijk het vermaken van het overhemd.

Hiervoor maken de mouw los van het rest van het overhemd, we snijden de schouder bij zodat de mouw meer begint bij het schouderbot. Daarna halen we de overtollige ruimte weg uit de mouwkop, hercreëren de plooien en maken dan pas weer de mouw vast aan overhemd.

Dit gebeurt uiteraard zowel bij de linker en rechter mouw op exact dezelfde manier, dit vereist dus precisiewerk. Je wilt niet dat je rechtermouw anders is dan je linkermouw.

Best een klusje om te doen, maar het resultaat is waar het omgaat.


Het resultaat van het aangepaste overhemd

Door de schouder en mouwkop aan te passen oogt het gehele shirt opeens anders.

Met dat de schouders ingenomen is, lijkt het hele shirt gelijk beter te passen op het lichaam.

De subtiele plooien vallen rustiger over de schouder en geven de meer geraffineerde uitstraling die we wilden bereiken in het overhemd. 

Een wereld van verschil zoals je kan zien.

Uiteraard kunnen we ook jouw bestaande overhemden verbeteren qua pasvorm en stijl.

Het mooiste is natuurlijk wanneer je jouw
overhemden bespoke laat maken. Dan is de maatvoering perfect en perssonlijk en maak je met het model en de stof je overhemd een verlengstuk van je eigen persoonlijkheid.