Waarom Flanel?

Flanel


Flanel is de afgelopen jaren weer erg populair geworden in de wereld van bespoke tailoring voor het laten maken van een pak, broek of colbert. Waarom Flanel een goede keuze is daar gaan we in de onderstaande blog post verder op in.

Waarom een Flanel broek, colbert of pak?

1. Flanel stof is zacht en draagt heerlijk comfortabel.
2. Flanel is warm en geeft een behaaglijk gevoel. Tegenwoordig zijn er ook licht gewicht flanel stoffen beschikbaar zodat je ook in de warmere maanden flanel kan dragen.
3. Flanel is beschikbaar in elk denkbare kleur, patroon en in vele motieven. Denk aan visgraat, pied-de-poule, Prince of Wales checks, Houndstooth en meer.
4. Flanel is de ideale stof om te combineren. Het is de brug tussen formeel en business casual gekleed gaan. Een broek in flanel kan je eenvoudig combineren met een colbert in flanel of een andere stof. Een jasje in Flanel met meer uitgesproken motief en kleur kan bijvoorbeeld goed op denim of een chino gedragen worden. Een pak in flanel is afhankelijk van het soort Flanel, gekamde flanel of niet, een meer statement pak (worsted flanel) of juist een pak dat zachter overkomt (woollen flanel). Met flanel kan je dus spelen om van formeel naar smart gekleed te gaan en vice versa. En zelfs als je het als 3-delig pak draagt kan je gaan voor scherp of benaderbaar.

Daarom is Flanel ook erg populair voor het laten maken van een trouwpak.

Tip voor het combineren van Flanel

zorg dat kleur/stof en structuur duidelijk anders zijn wanneer je business casual gekleed wilt gaan. Anders kan het er chaotisch uitzien. Dus bijvoorbeeld een grijze flanel broek met daarop een gekleurd jasje met een blauwe visgraat.

Flanel jasje op maat

Close-up van een Flanel Colbert: Visgraat stof van Fine Merino Wool van 340/370 gram (SJ21) uit de Fox Brothers - Somerset Jacketing - collectie.

Flanel pantalon op maat

Een klassiek flanel pantalon in Dark Navy Flannel (VF18) uit de Vintage Fox collectie van 530/560 gram.

Flanel pantalon op maat Fox Flannel

Flanel pantalons en broeken worden vaak met een knoopsluiting gemaakt. Door de kleur van de knoop te veranderen kan je hier een leuk stijl element van maken.

Flanel pantalon gesp

Een flanel pantalon met een gesp is een fraaie vintage feature en daarbij praktisch om de broek te kunnen verstellen.

Flanel Stoffen

Flanellen stoffen bieden een grote variëteit aan kleuren, patronen en soorten. Een worsted flanel zorgt voor een gladder doek en een woollen flanel juist voor het effect van structuur en body dat met flanel geassocieerd wordt. Een worsted flanel is uitermate geschikt voor kleding waarbij je de stof minder glad wenst maar toch geen ‘pluizige’ uitstraling wenst. Worsted flanel geeft juist wel dat full bodied karakter. Worsted Flanel stoffen zitten vaak in de hogere gewichten, beginnend bij 340 gram en hoger, en hebben dus het voordeel dat ze een mooie drape hebben. Er is zeker discussie bij de sartoriale liefhebbers van flanel of een worsted flanel eigenlijk wel flanel is.

Alles heeft te maken met het Milling Process waardoor de stof voller of niet wordt en de patronen meer of minder opvallen.

Je zou ook nog kunnen zeggen dat er een derde variant is, de Italiaanse Flanel, waarbij er vaak met nieuwe stijl elementen qua kleur gewerkt wordt. Deze zijn vaak wel licht van gewicht en verliezen daardoor sneller hun vorm en slijten sneller dan de zwaardere Engelse flanel.

Voorbeelden van Flanel stoffen van Fox Brothers

prachtige full bodied materialen gemaakt in West-Yorkshire. En must zie en met name ook feel voor wie een Flanel pak, colbert of broek overweegt.

Flanel Stijlinspiratie

Flanel kan je werkelijk voor alle soorten stijlen gebruiken. Begin met een jasje van flanel of een grijze flanellen broek en leer zo te combineren en bouw dan je garderobe verder uit.

Images: Fox Brothers.