Trouwpak kopen: de 11 beste tips om de juiste keuze te maken

Trouwpak kiezen: de 11 beste tips

Index trouwpak kopen tips:
1. Wees op tijd met je trouwpak kopen/ kiezen.
2. Besef dat je een keer moet gaan kiezen en dat niet kiezen ook een keuze is.
3. Bezoek tailors/winkels in het echt.
4. Maak een moodboard voor je trouwpak.
5. Maak je zelf niet onzichtbaar / onherkenbaar met je trouwpak.
6. De prijs van een trouwpak: Budget trouwpak.
7. Stem je trouwpak af en op met je partner.
8. Thema huwelijken: Een maatpak is dan een must.
9. De locatie.
10. Trouwpak uitzoeken: Wie neem je wel of niet mee.
11. De stof of stoffen van je trouwpak.

Tips voor het kopen van je trouwpak: zo slaag je 100%


Je trouwpak kopen betekent kiezen, dat klinkt makkelijker dan het is. Voor de bruidegom een wereld van keuzes die best overweldigend kan zijn.
Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk en maakt je trouwpak kiezen makkelijker.

Kies je voor een maatpak, merk pak, welke stof kies je voor je trouwpak, welke model trouwpak ga je kiezen? Er is een hoop mogelijk voor jouw trouwkostuum.
We gaan je helpen de keuze voor het kopen van je trouwpak makkelijker te maken.

Is de dresscode BlackTie dan kan je natuurlijk ook nog kiezen om in een Jacquet of Smoking te trouwen.

Als expert op trouwpakken gebied deel ik graag met je mijn 11 beste tips op basis waarvan we we honderden trouwpakken en trouwkostuums hebben gemaakt.

1. Wees op tijd met je trouwpak kopen/ kiezen

Begin ruim van te voren al met je stappen om een trouwpak te kiezen. Ons advies is 6 tot 3 maanden voor de bruiloft. Het kost tijd om je wensen helder te krijgen en vaak moet je hier toch nog echt over nadenken en/of overleggen. Een pak zal ook gemaakt of geleverd moeten worden en dit duurt met de huidige logistiek langer, lees energie crises.

Ook zijn er na de Corona periode gewoon minder aanbieders die ook minder voorraad aanhouden. Door op tijd te beginnen met je keuzes voor je trouwpak ben je niet alleen beter voorbereid maar kan je ook nog schakelen mocht er onverhoopt iets fout gaan bij het maken of leveren.

begin op tijd met de keuzes voor je trouwpak

2. Besef dat je een keer moet gaan kiezen en dat niet kiezen ook een keuze is

Maak jezelf niet gek, je gaat trouwen dus je bent al gek genoeg. :) En enjoy the ride. Veel bruidegommen blijven tot het laatste moment op en neer rennen tussen letterlijk allerlei winkels en komen dan in tijdnood waardoor ze uiteindelijk niet happy zijn met hun keuze en een hoop stress creëren voor zichzelf en hun partner.

Geïrriteerd naar je huwelijksdag toe werken en dan een trouwpak dragen dat toch niet echt is wie jij bent en waar je partner niet happy van wordt is niet verstandig. Ben je bezig met je gewicht koop of laat dan een trouwpak maken dat daar rekening mee houdt.

Een maatpak wordt sowieso aangepast tijdens het doorpassen en als deze goed gemaakt is zit er altijd extra ruimte op de naden waardoor het zowel ruimer, smaller, langer en korter gemaakt kan worden. Althans als het bespoke gemaakt is, bij made-to-measure pakken is dit meestal niet het geval. Lees hier meer over de verschillen. Een goed trouwpak van het rek kan je dan beter iets te groot kopen en daarna laten aanpassen door een kleermaker.

3. Bezoek tailors/winkels in het echt

Zo kan je de mensen ontmoeten die je kunnen helpen en kijken of er de juiste click is. Die moet je kunnen vertrouwen en je moet elkaar begrijpen, net een ‘huwelijk’. Maak altijd een afspraak zodat er tijd en aandacht is voor jouw trouwpak wensen en je niet afgeleid wordt. Zo maak je betere keuzes voor jouw trouwpak en heb je meer waar voor je geld.

Be real is een key factor en accepteer wie je bent en hoe je er uitziet. Maak een keuze die jouw sterke natuurlijke kenmerken accentueert en de wellicht mindere camoufleert. Een goede adviseur kan een wereld van ervaring aanreiken en je zo helpen bewust en verstandig je trouwpak keuzes te laten maken. De oriëntatie voor een trouwpak kan al gauw 60 min of langer duren, haastige spoed is zelden goed.

4. Maak een mood board voor je trouwpak

Een trouwpak mood board gebruik je om je ideeën te communiceren en te visualiseren. Pinterest en Instagram zijn goede bronnen om inspiratie op te doen voor je trouwpak. Pas wel op dat beelden die je online ziet vaak zwaar bewerkt en gestyled zijn, zgn styled shoots. Hierdoor kan je onrealistische verwachtingen krijgen.

Die BigMac is in het echt toch minder dan die van de reclame zeg maar. :) Met name de factor pasvorm en drape (hoe je kleding valt) en stofeigenschappen vergeten bruidegommen hierdoor vaak.

Een trouwpak mood board helpt uitermate goed voor het overbrengen van een gevoel of uitstraling. Laat je daarna wel goed adviseren over de realiteit die komt kijken bij het dragen van een dergelijk pak.

Mooie anekdote uit de praktijk is een corpulente klant die kort van postuur was en een visual meenam van Hugh Jackman / Wolverine en exact dat pak wou laten maken. Wij aan de slag en meneer was woedend bij het passen. Waarom? Hij zou met dat pak er nu exact uit moeten zien als deze afgetrainde Hollywood acteur, dat is best moeilijk wanneer je de 200kg aantikt. Heb een vrouw nog nooit zo hard haar man horen uitlachen.

5. Maak je zelf niet onzichtbaar / onherkenbaar met je trouwpak

Je trouwpak hoort ervoor te zorgen dat jij in de aandacht staat en dit ook de trouwkleding van je partner complementeert zonder elkaar te outshinen. Helaas zien we vaak dat het trouwpak meer opvalt dan de bruidegom die het draagt en ook de partner bijna verdwijnt in het geweld van kleuren en te drukke opvallende accessoires.

Kleur en balans zijn hier de toverwoorden en less is more. Jij en je aanstaande moeten in de aandacht staan niet de kleding. Zorg dus voor een model, stijl en kleur die jou en jullie als stel complimenteert.

6. De prijs van een trouwpak: Budget trouwpak

Goedkoop is duurkoop en kwaliteit en vakmanschap kosten geld wanneer je een echt goed trouwpak wenst. De kosten van een trouwpak hebben met name te maken met de maakwijze, materialen, afwerking en de expertise en tijd van de mensen die je helpen. Een bespoke gemaakt pak is uiteraard persoonlijker en duurder dan een 13 in een dozijn in maatje xyz met een leuk kleurtje.

Uiteraard heeft iedereen een budget maar waar baseer je dit op en wat wil je daarvoor terug zijn wellicht nog belangrijkere vragen wanneer je een trouwpak gaat aanschaffen? Denk met name na of je het trouwpak puur op de bruiloft gaat dragen of dat je iets zoekt dat je daarna ook nog aan kan. Zij het als pak of om de colbert, broek en desgewenst gilet ook los van elkaar te kunnen dragen? En wat wil je qua stof, goede stoffen kosten geld maar dan heb je ook wat waar je echt plezier van hebt.

Betaal je jouw trouwpak niet zelf maar is het bijvoorbeeld een cadeau van je ouders overleg dan goed op voorhand wat de wensen en budgettaire mogelijkheden zijn. Zo kan je op een ontspannende manier je laten informeren en aangeven waar de wensen en interesses voor jouw trouwpak zijn en kan de kleermaker of medewerker je goed aangeven wat en waarom er met jouw wensen wel en niet mogelijk is. Zo krijg je het meest heldere beeld en advies en dat voorkomt miskopen.

De prijs van een trouwpak

7. Stem je trouwpak af en op met je partner

Jouw trouwpak is belangrijk maar die van je partner natuurlijk ook. Dus des te beter als dat elkaar versterkt en complementeert. Zo kan je letterlijk jullie verhaal uitdragen en een prachtige thematische boodschap afgeven. Ga dus zeker even serieus zitten met je aanstaande partner om zijn/haar wensen voor jou door te nemen, hierbij kan het trouwpak moodboard mooi helpen.

Je zit er niet op te wachten dat wanneer je elkaar tijdens het huwelijk voor het eerst ziet je elkaars trouwoutfit niet mooi vindt.

Probeer altijd een stukje stof van de jurk of outfit van je partner mee te nemen. De leverancier, coupeuse of tailor van de trouwkleding van je partner kan natuurlijk ook contact opnemen met die van jou zodat wensen en vaak foto’s uitgewisselt kunnen worden. Zo zorg je voor een mooie eenheid.

een trouwpak kopen

8. Thema huwelijken: Een maatpak is dan een must

Je ziet steeds een steeds grotere variëteit bij huwelijken qua thema's en sfeer. De lijst qua huwelijks thema's is eindeloos: Van klassiek tot casual bruiloften en van Bohemian, Festival tot Vintage en Retro huwelijken. Spring/Summer/ Autumn/Winter Weddings. En alle denkbare kleuren thema’s.

Ook hiermee kan je spelen met je trouwpak om dit mooi aan te laten sluiten bij de door jullie gewenste sfeer en uitstraling. Met name maatpakken bieden hierbij de meeste mogelijkheden omdat deze meer stof en model keuze opties hebben dan degene die je in de winkel koopt.

Thema huwelijk

Wil je echt volledige vrijheid in de stijl van je trouwpak? Dan laat je jouw trouwpak bespoke maken.

Alle factoren die onderdeel zijn van je trouwpak zijn dan gecovered en afgestemd op jullie trouw thema. De kleding is dan puur op jouw maten gemaakt op de mooiste ambachtelijke wijze. Je hebt volledige vrijheid in modellen en detail opties dus ook dat vest uit Peaky Blinders kan gewoon gemaakt worden.

Zo speel je met jouw trouwpak op maat de hoofdrol in jullie huwelijksfilm. Daarbij heb je onbeperkte keuze in stoffen, kleuren, motieven, patronen en structuren. Waardoor je jouw trouwpak nog persoonlijker en bijzonder maakt.

Nog een voordeel van een trouwpak op maat is dat er een of meerdere doorpassen zijn en je dus altijd nog maten kan aanpassen voor een nog mooiere pasvorm van je trouwpak. Ook hierbij kan je jouw moodboard weer goed gebruiken.

9. De locatie

Een trouwpak moet passen bij de kleding van je partner, jullie thema maar ook bij de locatie. Een geel gestreept pak is wellicht minder charmant bij een huwelijk in een kasteel. Maar denk ook na over het weer als je een destination wedding hebt. Een zwaar Flannel pak doet het toch minder op een beach wedding te Curaçao.

Een ander punt dat je tegen kan komen zijn de mode seizoenen. Je gaat in Australië of Zuid- Afrika in de warmte trouwen maar dan is het hier winter en dan kan je van een koude kermis thuiskomen omdat er gewoon geen geschikte stoffen en kleuren beschikbaar zijn. Dit zie je zelfs gebeuren bij Made-to- Measure trouwpakken omdat die markt zich voornamelijk ook richt op lokale seizoenen.

Hierbij kan een bespoke trouwpak zoals bij punt 7 genoemd je weer de helpende hand bieden omdat stoffen per klant worden ingekocht bij weverijen die een zeer ruime collectie stoffen aanhouden voor klanten overal op de wereld onafhankelijk van het seizoen.

10. Trouwpak uitzoeken: Wie neem je wel of niet mee

Ga je een trouwpak uitzoeken dan kan je vaak hulp hebben aan de mening van mensen die jij vertrouwt en daarbij is het natuurlijk ook een leuk uitje omdat met je vrienden en/of familie te doen als opmaat naar je huwelijk. Zorg ervoor dat je dan op voorhand al jouw wensen met hen bespreekt en besef dat je als het goed is op bezoek gaat bij een partij die dit waarschijnlijk al vele malen heeft gedaan.

Laat de expert altijd zijn werk doen en maak gebruik van die ervaring. Heb je dus vrienden die ondanks hun goede bedoelingen te druk met zichzelf bezig willen zijn en altijd het hoogste woord willen voeren namens jou dan kan je die misschien beter een andere rol geven dan te helpen bij jouw trouwpak.

trouwpak uitzoeken

Familie en vrienden die eerlijk en kritisch naar je durven te zijn daar heb je meer aan bij het kiezen van je trouwpak is onze ervaring. Vergeet ook niet de winkel of partij bij wie je een afspraak hebt op de hoogte te brengen dat je gasten meeneemt.

11. De stof of stoffen van je trouwpak

Stoffen bepalen heel erg de indruk die je afgeeft en de associaties die je oproept. Maar er komt nog veel meer bij kijken dan de kleur. Denk bijvoorbeeld met name aan de textuur, de glans, de manier waarop het valt, het patroon en de fijnheid. We zijn als mensen zintuiglijk georiënteerde wezens dus kijken en voelen is een must en dan merk je het verschil

Goede stoffen kosten geld realiseer je dat goed en hebben een gigantische impact op het draagcomfort, de duurzaamheid en pasvorm. Niet een factor om op te besparen vind ik persoonlijk. Je trouwt als het goed is 1 keer dus zorg dan ook dat de ingrediënten van je pak top zijn. Een goed adviseur kan je alle pro’s en con’s van bepaalde typen stof toelichten. Een fascinerende wereld believe me

Je ziet steeds meer bruidegoms die willen mixen en matchen met hun trouwpak en iets anders zoeken dan het klassieke blauw, hoewel daar niks mis mee is. Je komt dan eigenlijk automatisch terecht bij een bespoke tailor zodat je volledige vrijheid hebt en kan kiezen wat jij mooi vindt.

Denk bijvoorbeeld aan een donkerblauw pak maar dan met een vest in een zandkleur. Of een groen trouwpak met een burned orange vest eronder.