Trouwpak: Zo kies je de juiste stof en combinatie voor jouw bruiloft

Hoe kies je de juiste stof voor je trouwpak?

Punten van aandacht bij het kiezen van de stof voor je trouwpak


1. Hoe kies je de juiste stof voor je trouwpak?
2. Stoffen roepen associaties en emoties op.
3. Waar moet je op letten als je een stof voor je pak gaat kiezen?
4. Welke Stof Weefsels en Patronen zijn geschikt voor het pak van de bruidegom?
5. Welke soorten stijlen trouwpak zijn er?
6. Trouwpak: Hoe combineer je stoffen?
7. De voordelen van de juiste trouwpak stof?

Stof roept associaties op en is daarmee een van de belangrijkste factoren van jouw trouwpak en het thema van je bruiloft.

Je zou misschien denken dat bijvoorbeeld alle blauwe en grijze pakken er hetzelfde uit zien. Maar wanneer je verder kijkt dan ontdek je veel meer details dan je verwacht had. En dat je zomaar ontdekt dat je hele andere wensen hebt op het gebied van de stof dan je had vermoed. Denk aan de kleur, de textuur, de structuur, de manier van weven, het patroon en het soort materiaal.

De juiste stof kiezen voor je trouwpak betekent dat je exact weet wat je wensen zijn en waar je naar op zoek moet gaan. Met dit blog over trouwpak stoffen helpen we je graag zodat je bewust kan kiezen wat het beste bij jou als bruidegom past.

1. Hoe kies je de juiste stof voor je trouwpak?

Stel jezelf eerste de volgende vragen:

1. Wat wil ik uitstralen met mijn trouwpak?
2. Hoe zou dit er dan uitzien?


Noteer je bevindingen
vervolgens en verzamel visuals van niet alleen trouwpakken maar ook van jullie kleuren thema en locatie van de bruiloft. Leg dit ook eens voor bij je verloofde en mensen die je goed kennen voor feedback en aanvulling.

Vermoedelijk heb je al een bepaald beeld bij je trouwpak en deze vragen en antwoorden helpen je dit verder te visualiseren en concreet te maken.
Je kan veel beelden vinden door Google, Pinterest en /of Instagram te gebruiken.

2. Stoffen roepen associaties en emoties op

Heb je een beeld of niet dan is het tijd om je verder in stoffen voor trouwpakken te verdiepen. De keuze is overweldigend maar met wat meer kennis kan je vrij eenvoudig je afwegingen maken en kom je tot een mooie selectie voor jouw trouwpak. Wees ook niet bang om advies en feedback te vragen.

Belangrijkste punt is dat jij en je partner je er prettig bij voelen. Dan schep je de (understated) confidence die bij een bruiloft komt kijken en ben je dressed to impress op een natuurlijke wijze.

Denk ook met name aan de locatie, de dresscode en de tijd van het jaar bij het kiezen van je trouwkostuum / trouwkleding. Een linnen zomer pak is toch minder passend bij een winter wedding en een Vintage trouwpak van Tweed of Flanel is toch weer minder bij een summer wedding.

Zorg altijd dat jij in de aandacht staat met je trouwkleding en dat het je partner complementeert en aanvult. Volg je hart en gezond verstand en vooral niet de mode alleen. Een uitgesproken kleur of statement maken met je trouwpak kan nu een goede keuze lijken maar hoe kijk je later terug op je keuze. Fashion does not age very well. Klassiekers zijn dit vanwege een reden en juist door goed weten te combineren kan je een klassiek pak met stof twisten en combinaties een heel persoonlijke uitstraling geven. Vaak kan je het trouwpak dan ook daarna nog aan.

3. Waar moet je op letten als je een stof voor je pak gaat kiezen?

Daarvoor is het verstandig dat je de volgende punten afweegt en naar deze kenmerken gaat kijken:

De kleur van je trouwpak

Hoe bepaal je de kleur van je trouwpak: Kleuren zijn persoonlijke emoties dus de mode is niet per se wat bij jou en je huwelijk past. Volg je hart en kies uiteindelijk wat jezelf mooi vindt.

Er worden steeds meer trouwpakken gemaakt in andere kleuren dan ‘standaard’ blauw. Dit omdat huwelijken steeds persoonlijker worden denk aan thema en destination weddings, en de bruidegom zijn pak ziet als verlengstuk van zijn persoonlijkheid.

Nog steeds zie je veel blauw maar dan met een focus op een bepaalde toon en effect. Dit kan je goed creëren met het juist gebruik van weefsels en patronen in de stof. Een stijlvolle maar veilige optie is een blauw trouwpak met een vest of overhemd eronder in een andere kleur.

Houdt altijd rekening met deze punten voor het bepalen van de kleur van je trouwpak

  • Je huid en haarkleur

  • De kleding van je partner

  • De locatie, zowel de sfeer, uitstraling als temperatuur

  • Thema van jullie huwelijk: Dus is het een winter / summer, vintage, casual bruiloft etc.

Kleur zorgt voor een visuele prikkel en emotionele ervaring. Kleur zorgt namelijk voor een fysiologische verandering in je lichaam. Kleur heeft invloed op hoe we zelf en de bruiloftsgasten denken, hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen.

Wat zijn populaire kleuren voor een trouwpak?

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om echt voor een andere kleur te gaan. Populaire kleuren zijn groen, donker rood, roze en ook bruin. Je hebt natuurlijk vele soorten tinten kleuren en ook het materiaal, de textuur en manier van weven heeft invloed op de kleur en associatie. Dus vaak is de kleur een goede richtlijn maar moet je de andere aspecten niet vergeten. Laat je hieromtrent goed adviseren door een medewerker of tailor die heeft gewerkt met een variëteit aan materialen.

4. Welke stoffen zijn geschikt voor trouwpakken

1. Wol

1.1 Zomer wol: Zomer wollen stoffen zijn stoffen met een gewicht van < 280 gram. Voordeel is dat deze zorgen voor een lichtgewicht trouwpak dat goed ademt. Let wel op of je een worsted of high-twist stof kiest. Een worsted blijft soepel en een high-twist stof gaat meer crisp voelen. Effect van het lichtere gewicht is dat ze een mindere drape hebben dus minder strak vallen en eerder plooien en kreuken laten zien.

Klik en bekijk deze video voor een impressie van Zomer wol.


1.2. Heavy Weight Wool: De term heavy weight is een beetje misleidend. Maar laten we zeggen dat dit stoffen zijn van > 340 gram. Stoffen tussen de 340 en 370 gram geven altijd het beste resultaat qua pasvorm vanwege dit gewicht. Maar kunnen toch te warm ogen en voelen voor diverse bruidegoms. Ook zijn er tussen gewichten van bijvoorbeeld 310 gram die eigenschappen van zowel de lichte als zwaardere stoffen combineren.

Je kan de bovenstaande informatie dus het beste gebruiken als richtlijn en niet als de waarheid. Elk mens reageert namelijk anders op stof, de een heeft het sneller warm dan de ander bijvoorbeeld en dat bepaald ook wat voor stof jij, onbewust of bewust, aantrekkelijk vindt en welk gevoel dit bij je oproept.

2. Linnen
Linnen stoffen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden met name voor destination weddings in de zon of voor wie een zomerse relaxte look wenst bij de bruiloft. Linnen heeft een eigenschap waar je tegen kan of niet. Het kreukt, hoe beter de kwaliteit des te meer het zelfs kreukt. Linnen draagt erg licht en ademt fantastisch en er zijn heel veel kleuren beschikbaar en tegenwoordig ook meer patronen. Vaak wordt linnen ook gekozen voor een gilet bij de bruiloft om het pak een mooi natuurlijk en meer casual accent te geven.

3. Wol /Linnen of Wol/Linnen/Zijde
De blends, mengsels van diverse stoffen, geven extra eigenschappen aan de stof als geheel en zorgen ook dat het kreuken minder wordt. Je behoudt alsnog de natuurlijke ontspannen uitstraling maar voegt zeg maar wat andere vitaminen toe. De wol zorgt ervoor dat de stof dus minder kreukt maar ook beter isoleert in koudere periodes, zo kan je jouw trouwpak dus meer all season dragen. De zijde geeft er een mooie glans aan zonder dat de stof te veel gaat glimmen. Omdat je drie soorten materiaal gebruikt kan je hier dus ook fantastische structuur en kleur combinaties mee maken.

4. Bamboe
Een stof die pas een paar jaar geleden zijn intrede heeft gedaan maar een instant hit was is Bamboe. Waarom? Bamboe stoffen zijn zacht, light en hebben een zijde achtige look en extreem goede vocht afvoerende en ventilerende eigenschappen tegen geurtjes en dan isoleert het ook nog eens erg goed in koudere temperaturen. Je kan bamboe dus dragen van het begin van de lente tot einde van de herfst. Bamboe stof is 100% biologisch afbreekbaar en wordt volledig door de grond en zonlicht alleen afgebroken. Een sustainable trouwpak stof noemen we dat.

5. Katoen
Katoen wordt ook nog steeds veel gebruikt voor trouwpakken maar is minder licht en ademend dan linnen maar zeker geschikt voor de zomer. En zelfs voor de winter maar dan is het wel raadzaam een zwaarder gewicht te kiezen dat ook weer een vollere body aan je gehele outfit geeft. Katoen is ook gewoon prettig om te dragen , niet te zacht en te hard. Het is minder vorm vast dan wol maar kreukt veel minder dan linnen.

Het geeft een verzorgde maar levende look aan je outfit. Hoe vaker je het draagt des te soepeler het wordt en het meer gaat uitstralen net zoals leer dat doet. Katoen wordt veel gebruikt als stof voor de pantalon van een Tenue de Ville. Voor een broek kan je het beste kiezen voor een gladde stof met een plain weave of een mooie Twill. Voor een jasje kan je de meer sprekende varianten en kleuren gebruiken, denk aan seersucker, corduroy, moleskin of een mooie mix.

6. Flanel
Mijn persoonlijke favoriet omdat Flanel exact tussen de klassieke ‘City Suits’ (het pak zoals vader en opa dat droegen naar het werk) en Casual inzit. Je bent dus toch stijlvol en gedistingeerd gekleed maar niet alsof je naar je werk gaat. Flanel heeft door de losse manier van weven een levende volle en rijke uitstraling en het is zacht en heel plezierig om te dragen. Het heeft gewoon karakter en sluit mooi aan bij de wensen van veel bruidegoms om een meer stoere retro, bohemian. country, vintage of hoe je het ook wil noemen uitstraling te hebben tijdens de bruiloft. Vele style iconen droegen het dan ook, gaande van Winston Churchill tot aan Gianni Agnelli.

7. Tweed
Tweed zien we steeds meer als stof voor trouwpakken die in de winter en herfst worden gedragen en nog vaker als materiaal voor een gilet bij het trouwen. Tweed is een stevige wollen stof die helaas vaak wordt geassocieerd met ouderwets en klassiek Brits. Tweed is de originele ‘kwaliteit stof’ in het land van de pakken makers, stevig, onslijtbaar en goed te dragen in vochtige omgevingen. Dit komt door de springerige en harige textuur. Tweed is tegenwoordig verkrijgbaar in elke denkbare kleur variant en de vele kleur accenten samen met de textuur maken het ideaal om te combineren met andere stoffen en ook na de bruiloft te dragen als een fraai business / smart casual kleding stuk.

8. Cashmere
Cashmere is de wol van een geit en een extreem zachte stof die weelderig oogt en zeer comfortabel en plezierig draagt. Nadeel van Cashmere is dat het niet duurzaam is en daarom niet geschikt is voor broeken. Hou je van luxe dan kan een jasje of gilet in Cashmere je bruiloft een mooi welvarend accent meegeven. Een pandjes jas, de mantel die je draagt bij een Jacquet is ook waanzinnig en straalt een enorme rijkdom uit. Ga je toch voor Cashmere dan is het raadzaam voor een zwaardere gewicht te gaan omdat je anders de pasvorm totaal verliest en het nog sneller slijt.

9. Andere stoffen of eigen stoffen aanleveren
Er zijn nog veel meer stoffen en stoffen mengsels die voor trouwpakken gebruikt worden. Je kan natuurlijk ook een eigen stof aanleveren wanneer je jouw trouwpak op maat laat maken. Wij werken bijvoorbeeld vaak met Batik en stoffen van Vlisco die weer een geheel andere cultureel geïnspireerde twist aan je kleding kunnen geven.

Materialen die ook heel bijzonder zijn om mee te werken zijn bijvoorbeeld: Velours / Fluweel, Vicuña, Alpaca, Yak-wol en de wol van andere exoten. Vaak wel erg duur en bijna niemand kan ze verwerken maar zeker een optie voor de bruidegom die de savoir-faire van stoffen en sartorialisme kan waarderen en echt iets heel exclusiefs zoekt.

10: Fairtrade & Sustainable Stoffen
Ook stoffen hebben een productieketen dus je kan ook je afweging maken of je dit belangrijk vindt. Het is natuurlijk mooi wanneer jouw pak gemaakt is van stof die zo goed mogelijk voor de natuur en de dieren is verwerkt. Dit soort stoffen zullen de komende jaren meer en meer beschikbaar komen.

Een mooi voorbeeld is Marling & Evans die er voor zorgen dat al hun stoffen voldoen aan de eisen betreffende corporate sociale verantwoordelijkheid. Het kleuren, de garens, het weven gebeurt zonder gebruik van chemicaliën en zelfs het verpakken gebeurt volgens deze richtlijnen waardoor er minimale impact is op mens en milieu.

De structuur / textuur van de stoffen voor het trouwen

Wat trouwpakken betreft is er steeds meer de neiging om een stof te kiezen met een relaxte uitstraling en dat kan je bereiken door de structuur / textuur van de stof. Je kan dan mooi werken met losser geweven stoffen en minder strak gesponnen vezels die dus wat minder stijf overkomen.

Grote favorieten hierbij zijn voor zomerse trouwpakken de linnen stoffen met wol en/of zijde en voor de winter en herfst trouwpakken de Flanel en Tweed stoffen.

Tip: Let wel goed op dat los geweven stoffen vaak eerder hun vorm verliezen. Laat je jouw trouwpak dus strak opmeten, cut to the bone, dan kunnen ze eerder stuk gaan. Laat dit dus opmeten met 1 tot 2 cm extra ruimte en dan met name op de benen vanwege de spanning die er op komt staan bij het gaan zitten.


Een stof met structuur is ook gelinkt aan de locatie van je bruiloft. Een linnen pak kan mooi bij een meer Casual huwelijk maar is minder passend wanneer jouw bruid in een klassieke jurk gekleed is en het thema van formele aard is. Een Tweed pak met grove structuur is bijvoorbeeld weer prachtig wanneer je in een Schots kasteel trouwt.

Welke Stof Weefsels en Patronen zijn geschikt voor het pak van de bruidegom

Vroeger waren trouwpakken gemaakt van met name donkerblauwe en zwarte stoffen met een gladde structuur en een klein patroon. Patronen waren met name bedoeld om de stof te ‘breken’ niet om op te vallen. Je kan denken aan een visgraat, birdseye, sharkskin / pick ‘n pick of twill.

Nu een trouwpak echt een verlengstuk is geworden van de persoonlijkheid van de bruidegom zie je dat er veel meer met uitgesproken patronen gewerkt wordt die tezamen met de kleur en textuur van de stof een geheel eigen look en feel aan je trouwpak geven en meer personality hebben. Grotere patronen en contrasten zien we dat nu ook meer terug, denk aan diverse ruit patronen zoals

  • Windowpanes

  • Tartans

  • Overchecks

  • Pinstripes

  • Visgraten (de bredere varianten)

Tip: Gebruik voor je jasje en broek een klein patroon en voor je gilet een grotere variant. Zo krijg je diepte in je outfit en wordt het geen chaos van allerlei patronen.

5. Welke soorten stijlen trouwpak zijn er?

Je hebt eigenlijk 4 soorten stijlen trouwpak

1. Klassiek trouwpak.

Een pak vaak 3-delig in 1 soort stof gemaakt. Dit vaak in een donkere kleur met eventueel kleine persoonlijke details. Stijlvol als trouwpak, maar ook een optie om daarna te dragen. De klassieke optie voor een trouwpak dat altijd goed is.

2. Persoonlijk trouwpak.

De keuze voor degene die volledig zijn eigen wensen wil doorvoeren. Vaak een 3-delig pak of een outfit waarbij colbert, pantalon en gilet als 1-set gedragen kunnen worden maar ook los van elkaar. Dit in een bijzondere kleur en materiaal waarbij het model vaak ook minder klassiek is. Het soort trouwpak dat past bij een bruidegom die zijn kleding ziet als verlengstuk van zijn persoonlijke stijl en smaak.

3. Modern / ‘Casual’ trouwpak.

Het colbert en de pantalon in een soort stof of juist een andere stof soort, kleur en/of patroon. Zo kom je zeer onderscheidend en verzorgt voor de dag. En zo zorg je dat jouw pak, broek en gilet bij het trouwen gedragen kunnen worden en daarna ook los van elkaar. Dit wordt veel gekozen als trouwkleding door de bruidegom die geen standaard pak look wenst of als dress code Tenue de Ville heeft.

4. Black-Tie: Trouwen in Smoking/ Jacquet of Dinner Jacket.

De smoking en het jacquet kunnen ook bij het huwelijke gedragen worden. We zien tegenwoordig zowel de klassieke stijlen als persoonlijke varianten met bijvoorbeeld gekleurde Dinner-Jackets in mooie rijke kleuren en bijzondere modellen. Hiermee creëer je een trouwoutfit die formeel en stijlvol is.

Trouwpak: Hoe combineer je stoffen?

Steeds meer heren maar ook dames combineren stijlen, stoffen, structuren en kleuren in hun trouwpak. Let goed op dat het geheel elkaar versterkt en dat het geen Clownspak gaat worden.

Bepaal welk onderdeel van je trouwpak de eye catcher is. Draag je een 3-delig trouwpak met gilet dan kan je het beste het gilet als eye catcher gebruiken. Zo kan je het pak na het trouwen weer eenvoudiger aan.

Zo maak je de beste kleur combinatie:
Zie de colbert en de broek als een lijst van een schilderij en je gilet als het doek. Een mooie lijst daar kan je elk doen in hangen. Dus als je een mooie blauwe stof hebt voor je trouwpak dan kan je daar bijvoorbeeld een mooi retro gilet met een meer sprekende stof onder dragen. Dit geldt ook voor je overhemd kleur en stof.

Zorg voor duidelijk waarneembare verschillen: Een blauw pak met een andere toon blauw gilet eronder wekt al gauw de indruk dat de gilets uitverkocht waren en dit second best was. Kies je daarentegen voor een stof met een compleet andere kleur, patroon en of structuur dan vormt het zich opeens tot een geheel.

Stof patronen combineren
Afgezien van de kleur verschillen is het belangrijk te letten op het ‘Prerogative of Pattern’. Of de kleuren en combinaties in je trouwkostuum goed overkomen heeft te maken met Balans en Kleur. Met het Prerogative wordt bedoeld dat wanneer je diverse patronen combineert zoals strepen dat er duidelijk verschil zit tussen de dikte van de strepen of andere patronen. Doe je dit niet dan wordt het oog naar de strepen chaos geleid i.p.v.. naar jouw gezicht. Uiteindelijk is dat het doel, dat we jou zien op je best met je trouwpak aan.

Een goed adviseur op trouwpak gebied kan je inspireren en informeren door stof combinaties te laten zien waar je zelf nooit aan had gedacht. Uiteraard kan een moodboard je hier ook goed bij helpen.

Black-Tie/White-Tie bruiloft: bijzondere eigen stoffen


Is de dresscode Black-Tie tijdens jouw bruiloft dan draag je ongetwijfeld zelf een Smoking, Jacquet of Dinner Jacket.

Om de stof te bepalen zoek je hiervoor naar de volgende kenmerken in je stof:
De stof moet donker en rijk zijn qua toon, moet elegant en goed vallen en moet op een speelse manier opvallen en reageren op licht.

Vaak denkt men dat er bij black-tie, en ook white-tie, een afwezigheid is van kleur en dat alles puur zwart is of Midnight Blue. Midnight Blue omdat dit er onder kunstlicht er zwarter uit ziet dan zwart. Ook andere donkere tonen doen het goed en dan met name bij Dinner Jackets, denk aan burgundy rood, diep donker paars en eigenlijk alles wat je maar wilt. Zolang het maar een rijke kleur toon heeft.

Hoe lichter of opvallender je gaat des te meer je opvalt dus denk daar goed over na. Voorkeur is hier dus wol te gebruiken i.p.v. bijvoorbeeld zijde dat veel meer licht dus kleur reflecteert.

Ook is er vaak de gedachte dat een stof plain, dus zonder patroon, zou moeten zijn. Niets is minder waar en juist het toevoegen van een patroon of weefsel kan een heel specifiek persoonlijk en bijzonder look aan je kleding geven. Te meer omdat alles met dergelijke donkere tonen direct opvalt.

Goede weverijen hebben dan ook vaak een speciale stof selectie voor Black Tie bruiloften maar je kan eigenlijk elk soort stof gebruiken. Een broek bij een Jacquet heeft bij voorkeur wel altijd een grijze Morning Stripe.

De voering stof van je trouwpak


Voering stof kan een mooi effect aan je trouwpak geven en het jasje heel erg persoonlijk maken. Voering in een pak heeft als hoofddoel dat je kleding makkelijk aangaat vandaar dat deze glad is. Verder heeft het een effect qua ademen en hoe het valt. Goede materiaal keuzes qua voering zijn Satijn, Viscose, Zijde en Cupro Bemberg.

Klik en bekijk de video voor een impressie van voering stoffen.

Tip:
Met name wanneer je een gilet draagt bij je bruiloft en het jasje uitgaat dan is een mooi voering design een must. Je kan er ook voor kiezen wanneer je je trouwpak op maat laat maken om de stof door te laten lopen op de rug. Zo kan je dit weer gemakkelijker aan na de bruiloft.


De prijs van stoffen?

Je zal merken dat de stoffen voor trouwpakken nogal variëren. Ook hier geldt dat goedkoop duurkoop is en dat verschil merk je bij het dragen, de duurzaamheid maar ook met name bij de uitstraling. Wellicht dus toch iets meer voor kwaliteit betalen dan te focussen op budget alleen.

Goede stof merken die wij adviseren voor het laten maken van een trouwpak:
Eigenlijk is elke stof uit Engeland en Italië goed maar het is maar naar welke eigenschappen je op zoek bent en wat je er aan wilt uitgeven. Dit wil overigens niet zeggen dat je stof hier perse vandaan moet komen, met name de Aziatische stoffen zijn tegenwoordig erg goed en die hebben zelfs specialiteiten die je in Europa dan weer niet vindt zoals Batik, Zijdes, Denim en bijzondere wol soorten.

We hebben letterlijk 10 duizenden stoffen om uit te kiezen, kom dus vooral langs om te kijken, voelen en alles toe te laten lichten zodat je de juiste stof keuze maakt voor jouw trouwpak.

De voordelen van de juiste trouwpak stof?

  • Een trouwpak waar jij je goed in voelt en dit uitstraalt.

  • Een partner die geniet van jouw uitstraling en hiermee bevestigt krijgt dat jij het huwelijk met hem / haar serieus neemt.

  • Een relaxte en geslaagde trouwdag

  • Meer waar voor je geld

  • Een investering waar je op langere termijn iets aan hebt.