De kleur van een trouwpak

Read this article in English

Hoe kies je de juiste kleur trouwpak als bruidegom?


Welke kleur trouwpak ga jij kiezen en hoe bepaal je die zijn vragen die bij elke bruidegom langs komen. In dit blog licht ik graag een aantal punten toe en zie je voorbeelden om jouw zoektocht te vergemakkelijken en keuzestress te voorkomen.

Wat zijn goede kleuren voor een trouwpak?


Blauw is de populairste trouwpak kleur

Blauwe trouwpakken worden nog steeds het meest gekozen. Maar de kleuren en tonen van trouwpakken variëren steeds meer en gaan van klassiek navy blauw, ijsblauw, konings blauw, airforce blauw tot aan midnight blue en alles daar tussen in. Kies je voor een bespoke gemaakt pak dan heb je volledige vrije keuze betreffende kleur en stof.

Schouder blauw trouwpak

Andere kleuren trouwpakken


Ook zie je steeds meer andere kleuren en dan met name rood, groen en bruin gekleurde trouwpakken.

Maar ook kleuren die voorheen minder werden gedragen en juist daardoor wellicht wel een meer uitgesproken sfeer maker zijn in de stijl van de bruiloft zoals paars, zalm, ivoor, crème, burnt orange, fuchsia en oker zie je steeds meer als keuze voor de kleur trouwpak.

Combineren van kleuren met het trouwpak en het gilet


Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om niet het hele pak in 1 kleur te laten maken. Een populaire optie voor de bruidegom die kleur zoekt in zijn pak maar het ook daarna wil kunnen dragen is er voor te zorgen dat het gilet een uitgesproken kleur heeft. Zo heb je wel een eyecatcher om te combineren met stof en kleur maar kan je het dan vaak blauwe pak ook daarna aan.

Elke kleur trouwpak is mogelijk


Eigenlijk kan je dus elke kleur dragen die je wenst het is tenslotte jouw outfit op jullie dag. Belangrijkste is dat jij je goed voelt in je trouwpak en dat ook uitstraalt zodat je tijdens de bruiloft vooral niet bezig bent met je pak en daarna mooie herinneringen hebt om op terug te kijken.

Welke punten beïnvloeden de kleur van je trouwpak?


De kleur van je trouwpak wordt niet alleen bepaald door de gebruikte verf/pigmenten in de stof maar ook door andere elementen die van invloed zijn op de uitstraling van je trouwpakkleur.

Weefsel & Textuur


Stoffen bestaan uit draden die tot een lap geweven zijn. Hoe deze draden geweven zijn bepaald de textuur / structuur en dit geeft een bepaald gevoel bij een stof. Een gladde stof komt toch heel anders over dan een tweed en daarmee ook de kleur. Je kan een blauw pak met een gladde stof mooi vinden maar dezelfde kleur in een dikke Engelse Tweed of Flanel helemaal niks vinden.

Soort Materiaal


Je kan een trouwpak in allerlei soorten materialen laten maken. Een trouwpak van wol, linnen, katoen, bamboo echt alles is mogelijk. Maar elk soort materiaal heeft zijn eigen vezel structuur waardoor kleur pigmenten zich er anders aan hechten en kleuren verschillend weergeven. En ook hierbij roept de ene stof een ander gevoel en idee op dan de ander voor je trouwpak.

Kwaliteit van de stof


Met de kwaliteit van de stof bedoel ik hier hoeveel tijd en aandacht er is besteed aan het weven en kleuren van de stof. Hoe hoger de prijs des te beter de kleur. Dit heeft met name te maken met wat voor water de garens, draden en stof gewassen is, of dit industrieel gebeurt of met de hand, de kleurpigmenten zelf, of het kleuren per lap of per draad gebeurt en de kennis, kunde ervaring van de stofweverij. Een goed gekleurde stof blijft veel langer mooi en heeft een diepere kleur toon dan een goedkopere.

Hoe Trouwpak kleur combineren met overhemd, schoenen en accessoires?

Voor het kiezen van de juiste kleur overhemd, schoenen en bijvoorbeeld de das is het verstandig een aantal basis regels aan te houden.

1. Hoe donkerder het pak des te meer contrast er is met andere lichtere gekleurde onderdelen die je bij je trouwpak draagt. Je kan dit natuurlijk ook omdraaien. Key is dat je pak gezien kan worden als een lijst van een schilderij en je overhemd en accessoires het schilders doek zijn dat er in hangt. Wat wil jij dat opvalt, allemaal gaat niet lukken?

2. Zorg dat kleuren en kleurtonen echt verschillen. Anders lijkt het net of je een slechte was hebt gedraaid en je kleren verkleurt zijn. Daarom werkt een wit overhemd altijd.

Draag je toch dezelfde kleuren zorg dan dat de structuur en patroon van de stof verschillen. Dit heet layeren en hierdoor krijg je genuanceerde mooie verschillen die men onbewust waarneemt. Daarbij versterken de kleuren en patronen elkaar dan zonder dat je trouwpak onrustig oogt.

Wil je iets extravagants in je trouwpak of aanverwanten terug laten komen kies dan 1 onderdeel. Dus wil je een kleurrijk pochet dragen ga dan ook niet nog eens gifgroen fluwelen loafers dragen. Het is geen carnaval maar je bruiloft.

Tenue de Ville bruiloft

Huid en haarstijl van de bruidegom


Persoonlijk vind ik dat je moet dragen wat jezelf mooi vind. Maar de ene kleur staat beter bij de een dan bij de ander en dat komt door de kleur van de huid en haar. Zorg er dus wel voor dat de kleur jou niet overheerst, dus dat je niet wegvalt, en jouw gezicht in de spotlight zet. Je wilt de bruidegom zien die een mooie kleur trouwpak draagt niet een gekleurd trouwpak met iemand er in.

Italiaans trouwpak

De locatie en het seizoen van de bruiloft


De kleur van je trouwpak behoort ook afgestemd te zijn op de locatie en het seizoen.
Een wollig en pluizig trouwpak in de zomer op een summer chique bruiloft is het toch niet. Je kan dan beter kiezen voor een mooie ademende stof in een meer zomerse kleur zoals een stof van fijne mohair of zomer wol met linnen in bijvoorbeeld een lichte zand of steenkleur.

Truc is gewoon te kijken welke kleuren je in de natuur per seizoen tegenkomt. Trouw je in de herfst dan werken bruin en oranje tinten erg mooi, zie de bladeren. Trouw je in de zomer dan kunnen fellere kleuren en pastel tinten prachtig zijn, zie de bloemen en de lucht.

Hetzelfde geldt voor de locatie en de kleur van je trouwpak. Trouw je in een gotische kerk dan is klassiek donkerblauw dat ingetogen overkomt wellicht beter dan een felle koningsblauw die weer beter past bij een huwelijk in Capri waar de zee deze kleur heeft.

Het blijft een kwestie van smaak maar common sense is en blijft belangrijk. Maak jezelf vooral niet gek door volledig te fixeren op een kleur en dan ander zaken zoals de kwaliteit van het trouwpak, de pasvorm en het model totaal te vergeten.

Hoe zorg je dat de kleur van je trouwpak matched met de bruid of bruidegom?


Zolang jouw bruid een witte, ivoor of crème kleurige jurk draagt dan kan je daar elke kleur trouwpak bijdragen.
Dit omdat zij het meest opvalt. Heeft de bruid een jurk aan in een andere kleur dan is het belangrijk een stukje stof mee te nemen wanneer je jouw kleur van je trouwpak gaat bepalen zodat je kan zien of de kleur, toon en structuur met elkaar matchen.

Trouwpak Italiaans

Trouw je beiden in pak dan is het belangrijk om op voorhand te besluiten of je wilt matchen qua trouwpak kleur, dus hetzelfde kleuren pallet gebruikt, of juist voor ieder zijn/ haar eigen smaak en kleur kiest voor het trouwpak.

Je kan dan alsnog bijvoorbeeld het gilet of accessoires in dezelfde kleur kiezen zodat je daarmee een mooie kleur koppeling maakt. Ook dit is een kwestie van kijken en vergelijken en je gevoel volgen.

Voorbeelden van gekleurde trouwpakken


Dit zijn een aantal voorbeelden van trouwpakken in diverse kleuren. Een stof kan je het beste in het echt komen bekijken en voelen in ons atelier.