Hoe kies je de juiste stof voor je maatpak?

Read this article in English

Het selecteren van de juiste stof voor je (bespoke) maatpak of kledingstuk is een interessante activiteit en een groot deel van de hele ervaring die komt kijken bij bespoke tailoring en het laten maken van maatkleding. Als je jezelf de juiste vragen stelt, is het veel gemakkelijker om de juiste stof te bepalen.

De onderstaande lijst geeft een aantal punten ter afweging die helpen de juiste richting te vinden en te bepalen wat voor jou belangrijk is.

Ons team staat klaar om je verder te begeleiden met deskundig kennis en advies uit de praktijk.

1. Waar is het voor? - Hoe formeel moet het zijn?

  • Wordt het pak of colbert alleen naar kantoor gedragen? Voor een speciaal evenement, zoals je bruiloft? Of bij een diversiteit aan gelegenheden? Wat past in die omgeving qua materiaal, kleur en patroon?

  • Hoe zwaar moet het zijn?

  • Ga je het het hele jaar door dragen, of alleen voor bepaalde periodes van het jaar? Als je het pak het hele jaar draagt, ben je dan ooit echt lang buiten, of voornamelijk binnen in de airconditioning?

  • Wat wordt er nog meer bij gedragen?

  • Overweeg of je het kledingstuk zult dragen met een overhemd en stropdas, of een trui en een spijkerbroek. Of zelfs beide.

Een shadowstripe is een prachtige, zakelijke stof doch moeilijk te combineren met andere kledingstukken.

Shadowstripe

Een shadowstripe is een prachtige, zakelijke stof doch moeilijk te combineren met andere kledingstukken.

Flanel is een heerlijke zachte en warme stof die prettig draagt, maar wellicht net te warm voor in de zomermaanden.

Flanel is een heerlijke zachte en warme stof die prettig draagt, maar wellicht net te warm voor in de zomermaanden.

2. Hoe de stof wordt gemaakt

  • Ontwerp. Het voor de hand liggende aspect - de kleur en het patroon. Er zijn tinten van vrijwel iedere kleur, dus het is de moeite waard om kleuren te vergelijken en er advies over in te winnen.

  • Materiaal. Of de vezel nu wol, linnen, katoen of kasjmier is; maar ook hoe fijn het is (de ‘Super’ cijfers).

  • Weven. Hoe de vezel tot stof wordt geweven. Dit zal het duidelijkst zijn in het patroon (twill, visgraat enz.) maar heeft ook invloed op de prestaties.

  • Textuur. Waarschijnlijk het meest onderschatte gebied, dit kan geweven stoffen veranderen in iets heel glads en zijdeachtigs, of ruws en rustieks.

Glen Plaid is een geweven stof patroon met een subtiel design dat bestaat uit kleine en grote ruiten in afwisselend lichte en donkere tinten.Glen Plaid wordt vaak gebruikt in pakken, jasjes, broeken en rokken, en is een populaire keuze voor zowel for

Glen Plaid is een geweven stof patroon met een subtiel design dat bestaat uit kleine en grote ruiten in afwisselend lichte en donkere tinten. Glen Plaid wordt vaak gebruikt in pakken, jasjes, broeken en rokken, en is een populaire keuze voor zowel formele als vrijetijdskleding.

Corduroy is een soort geribbelde stof met een zachte, pluizige textuur. Corduroy staat bekend om zijn duurzaamheid en warmte, waardoor het een populaire keuze is voor kleding zoals broeken, jassen en rokken. Het heeft ook een onderscheidende en casua

Corduroy

Corduroy is een soort geribbelde stof met een zachte, pluizige textuur. Corduroy staat bekend om zijn duurzaamheid en warmte, waardoor het een populaire keuze is voor kleding zoals broeken, jassen en rokken. Het heeft ook een onderscheidende en casual uitstraling die vaak wordt geassocieerd met buitenactiviteiten of vrijetijdskleding.

3. Wat zijn de eigenschappen die je wenst?

  • Hardheid. Het pak dat je over het algemeen naar je werk draagt ​​(een kamgarenwol) heeft een hardere afwerking dan het zachte, wollen kasjmier dat je als los colbert zou kunnen dragen. Deze harde afwerking maakt de stof strakker en gladder.

  • Crisp of droogheid. Stof die knapperiger is, is scherp, waardoor een meer permanente vouw in een broek ontstaat. Het oppervlak heeft ook de neiging droger aan te voelen. Linnen voelt vaak droger aan dan kamgaren die voor kostuums wordt gebruikt.

  • Nap. De beharing – de lengte van de zichtbare vezels op de stof. In de praktijk nauw verwant aan de hardheid/zachtheid.

  • Gewicht. Een makkelijke eigenschap om op te focussen. Bij de meeste stoffen wordt het gewicht vermeld in grammen en/of ounces. Onthoud dat zwaardere kleding het voordeel heeft omdat dit goed valt / drapeert en beter te dragen is.

  • Ademend vermogen. Een stof met een meer open weefsel laat meer lucht door, waardoor het koeler draagt.

  • Kreukel weerstand. Een stof met een hoge twist voelt meestal stijver aan en kreukt minder snel. Vaak aanbevolen voor op reis.

Worsted is een soort garen of stof die meestal wordt gemaakt van wollen vezels met een lange stapel die worden gekamd, rechtgetrokken en vervolgens strak gesponnen om een glad, sterk en duurzaam garen te creëren. Worsted wordt daarom vaak gebruikt va

Worsted (kamgarenwol)

Worsted is een soort garen of stof die meestal wordt gemaakt van wollen vezels met een lange stapel die worden gekamd, rechtgetrokken en vervolgens strak gesponnen om een glad, sterk en duurzaam garen te creëren. Worsted wordt daarom vaak gebruikt vanwege de duurzaamheid, sterkte en vormvastheid.

Mohair is zacht, lichtgewicht en ademend, waardoor het een comfortabele keuze is voor hoogwaardige kleding. Het is ook zeer veerkrachtig en bestand tegen kreuken, uitrekken en krimpen.

Mohair, ademend vermogen & kreukel weerstand

Mohair is zacht, lichtgewicht en ademend, waardoor het een comfortabele keuze is voor hoogwaardige kleding. Het is ook zeer veerkrachtig en bestand tegen kreuken, uitrekken en krimpen.