Stof voor je trouwpak: zo kies je de juiste

We krijgen altijd veel vragen over hoe je de stof voor je trouwpak het beste kunt bepalen


Ga je trouwen, gefeliciteerd, dan komt er een moment dat je na moet gaan denken over de stof voor je trouwpak op maat.

1. Stel je zelf eerst eens de volgende vraag: Wat wil ik met mijn trouwpak uitstralen en hoe zou dit er dan uit moeten zien?


Vermoedelijk krijg je al een of meerdere beelden in je hoofd.
En dat is ook wat stof met jou en je gasten (de waarnemers) doet. Stof is de-facto iets dat een associatie oproept. Heb je dus helder
1.1 Wat je wil uitstralen en wat voor associatie je wilt oproepen met je trouwkleding
1.2 En hoe dit er dan uit zou moeten zien

Dan heb je 90% eigenlijk gehad.

Stel je wilt Bohemian trouwen, wat is dan passend? Een gladde navy stof of toch een meer open geweven stof met wol en zijde in een mooie
burned orange of olijf groen als keuze voor je trouwpak?

2. Draag je het trouwpak puur bij je huwelijk of moet het ook daarna gedragen worden?


Roze katoen is leuk maar niet passend op de Zuid-As zeg maar. Kies dan voor een klassieker trouwpak met een roze overhemd op maat of een gilet.

Eigenschappen van de stof voor je trouwpak op maat


Vervolgens moet je, je wel realiseren dat puur op de stof een trouwpak kiezen ongeveer het domste is wat je kan doen?! Why? Een stof heeft een associatie en een look dat weten we inmiddels maar de stof moet wel verwerkt worden tot een kledingstuk en moet dus daarvoor geschikt zijn.

Vaak heb je nog extra factoren zoals de kleding van je partner en bijvoorbeeld de locatie. Dat bohemian linnen stofje is wellicht minder geschikt voor een huwelijk in de kerk. Maar is dat huwelijk op Aruba in de kerk dan kan het zomaar weer wel een goed keuze zijn voor je trouwkleding vanwege de temperaturen. Alles heeft zijn voor en nadelen. Een goede kleermaker zoals ondergetekende weet je exact uit te leggen hoe een stof in elkaar zit en welke stof waarom het beste bij jouw wensen aansluit. We zijn er tenslotte dagelijks mee bezig terwijl jezelf als het goed is dit 1 keer in je leven doet.

Verdere punten om op te letten bij het kiezen van de stof voor je trouwpak op maat zijn

  1. Soort materiaal: Wol/Linnen/Katoen/een combinatie van alles? Alles heeft zo zijn pro's en con's. .

  2. De structuur van de stoffen. Een gladde stof is toch wat anders dan een rauwe Tweed qua uitstraling.

  3. De kleur: Kleuren zijn emoties dus de mode is niet per se wat bij jou en je huwelijk past.

  4. Combinaties: Steeds meer heren maar ook dames combineren stijlen, stoffen, structuren en kleuren in hun trouwpak. Let goed op dat het geheel elkaar versterkt en dat het geen Clownspak gaat worden.

Het moeilijk vinden om te kiezen is een keuze!


Het is eigenlijk net als het huwelijk, het heeft met keuzes en vertrouwen te maken. Wil je echt exact weten hoe een stof uitvalt dan moet je gewoon een pak van het rek kopen met al zijn nadelen met name op gebied van pasvorm en persoonlijke wensen. Maar ja er zijn altijd mensen die dat gevoel van schijnveiligheid prettig vinden natuurlijk. Zie het liever als een luxe probleem, je kan kiezen, en het werken naar een ideaal beeld dat zorgt altijd voor de grootste teleurstellingen. Be real en maak jezelf niet gek.