Is het je wel eens opgevallen wanneer je een man ziet die zich helemaal heeft gekleed om indruk te maken, volgens de laatste mode, gekleed in een ‘Italiaans’ pak, jasje met opvallend stofje, een te groot pochet, of overhemd zonder kraag, dat er iets niet klopt?
Iets waar je je vinger niet precies op kan leggen en bijna zeker niets te maken heeft met de kleur, patronen of combinaties in zijn outfit?
In 90% van de gevallen heeft het ontbrekende ingrediënt te maken met de pasvorm en snit van zijn kleding; revers die iets te breed of iets te smal aanvoelen, broeken die te veel taps toelopen, of een shirtkraag die de nek opslokt.
Deze kleine onvolkomenheden zijn begrijpelijk, omdat het oefening en fouten vergt om te ontdekken welke vorm en maatvoering het beste bij je past. Dit is een van de moeilijkste lessen die een man moet leren op zijn weg naar sartoriale verlichting. Wat betreft overhemden is verhouding een van die dingen die behoorlijk ongrijpbaar zijn en (frustrerend genoeg) voor iedereen anders is. We hebben allemaal een verschillende lichaamsbouw en fysieke eigenschappen, verschillende kenmerken en verschillende gezichten.
Dat gezegd hebbende, als het gaat om het perfectioneren van de meest flatterende pasvorm van je overhemden, zijn er een paar eenvoudige punten om op te letten en zo je overhemd stijl te verbeteren.
Het is vrij duidelijk wanneer een overhemd te strak of te ruim is - dit is eenvoudig op te lossen door de juiste maat. Wat lastiger is, is het kiezen van een overhemdkraag die het gezicht flatteert. Dit klinkt misschien vreemd, maar net als het dragen van een hoed, omlijst de overhemdkraag je gezicht directer dan elk ander kledingstuk, vooral in combinatie met een stropdas.
De heilige 3-eenheid van kraag, stropdasknoop en revers heeft een dramatisch effect op hoe comfortabel en natuurlijk je eruitziet in je kleding.
Dus laten we hier eens bij stil staan. Bij bijna elk overhemd is de tijdloze en geteste spread-kraag de natuurlijke plek om te beginnen. Maar niet alle spread-kragen zijn hetzelfde; sommige zijn relatief dicht op de nek gesneden, sommige hebben een lage stand (zitten lager op de nek) en sommige hebben een bredere, open spreiding en een hogere stand.
Zoals bij alles in de herenmode moeten deze verschillende ontwerpkenmerken in balans worden gehouden. Er is geen perfecte formule om te volgen, maar er zijn een paar logische richtlijnen. Mannen met korte nekken moeten kragen met lagere standen vermijden, en vice versa. Op dezelfde manier kunnen mannen met hoekige gezichten en sterke kaken kragen met een bredere spreiding dragen, omdat de zachte lijnen van de kraag mooi contrasteren met sterke kenmerken.
Naast de spread-kraag is er de button-down, die de laatste jaren enorm populair is geworden. Deze kraag is over het algemeen heel gemakkelijk te dragen, dankzij zijn veelzijdige 'smart casual'-referenties, maar let ook hier op de maatvoering. Dankzij zijn royale rol kan een button-down er gemakkelijk lomp uitzien bij een grotere man, of komisch oversized op een slankere figuur. Hetzelfde geldt voor dichter gesneden puntkragen; alles wat te 'speerpuntig' is, kan er een beetje te 'periodiek' uitzien, alsof je je beste Bugsy Malone indruk probeert te maken.
Op dat punt, nog iets om in gedachten te houden. Overhemdkragen - wanneer het (bespoke) op maat gemaakte hemden betreft - veranderen. Klassieke spread-kragen blijven stijlvol, maar de cutaway-kraag (vooral in zijn meer extreme vormen) begint er een beetje out of date uit te zien. In plaats daarvan worden kragen langer en zitten ze dichter bij de nek, met een 'mid-century', puntig profiel. Veel van de belangrijkste overhemdmakers experimenteren met puntige kraagvormen, dus ik zou aanraden om met een of twee diepere puntige kragen te experimenteren in je overhemdcollectie naarmate het jaar vordert. Ze voelen op de een of andere manier scherper aan en verfrissend anders.
Afgezien van de snit en verhouding van je kraag, is de constructie van de kraag en manchetten van een overhemd ook belangrijk. Over het algemeen geldt dat hoe stijver de kraag, hoe formeler het overhemd is en hoe scherper de indruk is die het maakt. In het algemeen worden stevige, perfect gladde kragen gevoerd met dikke tussenvoeringen en samen geperst voor een onberispelijke uitstraling.
Losjes gevoerde kragen met lichte of geborstelde tussenvoeringen zijn meer kneedbaar, casual en plooien vaak aantrekkelijk tijdens het dragen en wassen, waardoor het geheel een meer casual look krijgt. Er is hier geen goed of fout, maar het is de moeite waard om erover na te denken wat je zelf prefereert. Een stijf Angelsaksisch zakelijk Jermyn Street-overhemd kan er geweldig uitzien onder een colbert maar een zachtere Napolitaanse kraag met een lichte rol ziet er veel comfortabeler uit in het weekend.
Manchetten zijn wat eenvoudiger; ze moeten de constructie van je kraag volgen. Geplakte boord betekent geplakte manchetten, en een zachtere kraag moet worden gecombineerd met losjes gevoerde manchetten om bij elkaar te passen. Punt van aandacht is dat je het ontwerp van je manchetten niet te ingewikkeld moet maken, vooral niet als je een op maat gemaakt overhemd bestelt. Een enkele knoop en een mooie ronde vorm zijn tijdloos en zien er passend ingetogen uit. Showen met meerdere knopen of afgeschuinde randen ziet er te 'Trying too hard' uit. Hetzelfde geldt voor dubbele manchetten op formele overhemden - houd ze klassiek gesneden en geproportioneerd en ze zullen niet verouderen. Zo simpel is het.
Het is tenslotte gemakkelijk om de overhemden in je kast als vanzelfsprekend te beschouwen omaar je kan ze beter zien als bouwstenen om jezelf uit te drukken. Mede daarom verdienen overhemden zorgvuldige overwegingen terwijl je blijft letten op jouw persoonlijke stijl. Een goed overhemd is een garderobe-fundament - it takes you anywhere.