Onderhoud en Reinigen

van Kostuum, Pak, Blazer en Overhemd

U heeft geïnvesteerd in een mooi kledingstuk, waarvoor mijn dank, en dat verdient de beste behandeling. Hierbij een toelichting zodat u exact weet hoe u uw kleding als nieuw kan houden. Zo kunt u uw kleding veel langer met plezier dragen. Een pak waar goed voor gezorgd is en wordt, kan de heer of dame die het gekocht heeft overleven. Daarom is goed onderhoud niet alleen belangrijk voor de uitstraling, maar ook voor de portemonnee.


Allereerst de basis regels

En fietsen is natuurlijk niet verstandig in pak. Zo slijt je broek sneller door de wrijving in het bijzonder bij dames.

En fietsen is natuurlijk niet verstandig in pak. Zo slijt je broek sneller door de wrijving in het bijzonder bij dames.

  1. Niet wassen
    Het kledingstuk kan niet veilig worden gewassen, zowel niet in de machine als met de hand. Chemisch reinigen is hiervoor de beste optie.

  2. Niet bleken
    Uw kleding kan niet met bleekmiddel worden behandeld. Het kledingstuk is niet kleurvast of bestand tegen structureel gebruik van dergelijke middelen.

  3. Strijken
    Strijken, stomen en drogen, op een temperatuur van 110 graden Celsius.

  4. Chemisch reinigen
    Elk reinigingsmiddel kan veilig worden gebruikt behalve Trichloroethylene.

Ophangen

In de praktijk houdt dit in dat het pak opgehangen moet worden aan een brede gevormde hanger, nadat het gedragen is. De hanger helpt ook om het pak enigszins uit de kreuk te krijgen.Ideaal gezien moet de hanger breder zijn aan de eindes om de schouders van het jasje verder te vullen. Zorg ervoor dat alle zakken leeg zijn, voordat u het jasje ophangt.

Hang het jasje altijd op als u het niet draagt. Maak geen gebruik van dunne metalen hangers. Hang het pak op in een ruimte waarin het niet opgepropt zit tegen andere kleding. Wanneer u een pak draagt tijdens werk, zorg er dan voor dat u ook een goede hanger op kantoor heeft. Wanneer u een jasje over een stoel heen hangt, dan kan het jasje vervormen. De juiste hanger heeft vorm met contouren die matchen met de vorm van het jasje. Het moet breed genoeg zijn om iedere rand van de schouder te raken en het liefste van natuurlijk hout gemaakt zijn. Zo werkt bijvoorbeeld een Ceder houten hanger ook nog eens goed tegen motten.  

Hangers zijn dus cruciaal. De keuze voor de juiste hanger, helpt de pasvorm te behouden en de levensduur van het jasje te verlengen.  

hanger.jpg

Borstelen

Voordat u het pak weg hangt, moet u het even kort borstelen. Wanneer een pak iedere dag geborsteld wordt, is dat een van de manieren om te verzekeren dat het pak in topvorm blijft. De stof van een pak, verliest zijn integriteit wanneer viezigheid en ongeziene deeltjes zich ophopen in de stof. Een degelijke kleding borstel zorgt ervoor dat het pak langer meegaat. Een kleding borstel van dierlijk haar is idealiter de beste keuze.

borstel.jpg

We adviseren tegen het gebruik van plakkerige kleding rollers, die laten vaak een spoor achter wat uiteindelijk behoorlijke schade kan achterlaten. Het is veel makkelijker om haren en stof gewoon met de vingertoppen te verwijderen. Borstel het kostuum met beleid.

rol.jpg

Luchten

Na het borstelen kunt u het pak beter niet gelijk in de kast hangen. Beter laat u het nog even luchten, bijvoorbeeld bij een open raam of in de badkamer. 
Houd uw pak op een plek waar het kan ademen. Het lijkt misschien een goed idee om een pak in een luchtdichte tas te plaatsen, maar wees dan niet verrast wanneer u schimmel of zelfs motten aantreft. Als het pak in een tas hangt, houd dan wel de rits een beetje open zodat er lucht naar binnen en buiten kan. 

motten.jpg

Motten zijn een serieus probleem, en vaak, wanneer je ze uiteindelijk ziet, is het al te laat. Motten leggen namelijk honderd eitjes per keer, en wanneer deze uitkomen, hebben de kleine motjes honger. Het mag duidelijk zijn dat dit een het einde van een pak betekent. Alhoewel sommige mottenballen aanraden ter preventie, de lucht is vaak niet prettig en ze werken alleen in een afgesloten kleding hoes. Gedroogde lavender bladeren afgesloten in kleine buideltjes in de zakken helpen ook bij het wegjagen van de motten, misschien zelfs even effectief als mottenballen en het ruikt een stuk prettiger. Het schoonhouden van de kleding kast en regelmatig stofzuigen doet ook wonderen.

lavendel.jpg

Stomen

Stoom het kostuum na het dragen, maar alleen wanneer het nodig is. Het helpt om het pak schoon te maken en de kreukels te verwijderen. Een goede stomer is niet goedkoop, maar het is een verstandige investering. Het stomen van een pak is een fijngevoelige methode van het verwijderen van de kreukels en luchtjes maar beschadigt de draden niet. Gebruik geen standaard strijkijzer om je pakken te strijken want de hoge temperatuur kan de stof beschadigen. Probeer ook het borstdeel van het pak niet te stomen, dit kan namelijk de vorm van het interne canvas verstoren.

Sommige kostuum fanaten investeren ook in een broek pers, een machine die voorzichtig en automatisch pantalons perst. De broek pers wordt ruim vijftig jaar al gebruikt vanwege het sublieme effect. Bij het gebruik maken van een broekpers zorg dan dat u extra oplet. Dit omdat gedragen kleding altijd kleine vuildeeltjes in zich heeft. Als u uw broek perst voor dat deze is gereinigd kunnen deze deeltjes definitief in de stof gaan zitten. Dit leidt tot extra slijtage en dus een verkorte levensduur van uw broek.

broekpers.jpg

Wollen stoffen hebben vocht nodig om hun elasticiteit te behouden. Daarom kan je je kleding ook heel makkelijk in de badkamer laten stomen. Doe alle deuren en ramen dicht, laat heet water stromen zodat er stoom vormt en laat het pak even in de damp hangen. Zo zullen de meeste kreukels en vieze luchtjes al snel eruit gaan.


Dry Cleaning / Chemisch Reinigen bij de Stomerij

drycleaning.jpg

Houdt het bezoek aan de stomerij beperkt. De traditionele kostuum dragers op Savile Row zeggen dat borstelen, luchten en stomen genoeg is. Echte vlekken moeten apart behandeld worden. Je kan zelf al heel ver komen door het pak ’s nachts buiten te hangen en bijvoorbeeld met een natte doek bepaalde vlekken schoon te maken.  Volgens anderen is ‘dry cleaning’ geen probleem. Voor ons is het grootste bezwaar hoe het pak na het schoonmaken wordt gestreken. 

Toch blijft er een gedachte dat als het pak vies of gekreukt is, dat het dan gelijk naar de stomerij moet. Dat is onzin. Dry cleaning moet echt alleen gedaan worden wanneer een pak onherstelbaar vies is geworden. De echte puristen zullen hun kostuum slechts een keer per seizoen naar de stomerij brengen. De chemicaliën die gebruikt worden bij dry cleaning kunnen de wol aantasten. Als een kostuum een beetje gekreukt is en niet vies, dan kunt u het beter alleen laten persen.

Dan komt het pak net zo fris terug, maar dan zonder alle chemicaliën. Let ook op het soort stof van je kostuum bij het naar de stomerij brengen. Stoffen van een hoger aantal micron nummers (hoger dan Super 150s wol) zijn zachter, maar ook fijner en fragieler. Deze stoffen kunnen dus nog minder vaak een chemische behandeling krijgen.


Reizen

Wanneer u een gloednieuw De Oost bespoke tailored kostuum op haalt, dan krijgt u daar een kleding hoes bij. Deze kleding hoes bevordert de luchtstroom en zorgt er dus voor dat het pak kan ademen. Een hoes beschermt ook tegen motten en kreukels. Wacht wel even een dag na het dragen van het pak voordat u het in een hoes plaatst. Zorg ervoor de kast niet te vol is zodat het wel kan luchten.

Een garment bag is wat u nodig heeft voor het reizen met een kostuum. Zoek eentje die makkelijk te dragen is en enigszins ademt. Als een garment bag geen optie is, leer dan hoe u een pak kan vouwen en inpakken op zo een manier dat het minimaal gekreukt, maar wel optimaal beschermd is.

garmentbag.jpg

Wanneer u het kostuum inpakt draai dan het jasje binnenste buiten en trek de schouders helemaal door. Als voering tegen voering schuurt geeft dat minder kreuk dan bij wol tegen wol. Sommige stoffen zoals Mohair zijn kreuk-bestendig en zijn daarom ideaal om mee te nemen op reis.


Het onderhouden & reinigen van overhemden & blouses

Wassen & stomen

Haal de baleinen voor het wassen uit de kraag; trek het shirt binnenste buiten en strijk manchetten en kraag in met zeep. Was op 40 graden als uw hemden van katoen zijn gemaakt. Wanneer uw hemden gewassen zijn, sla deze dan direct uit en hang ze vervolgens te drogen. Het is beter wanneer u uw hemden niet in de droogtrommel stopt.

Wie zijn shirt ter reiniging naar de wasserij brengt en gezegend is met een goede service, ontvangt zijn shirt in perfect gevouwen staat terug, al of niet voorzien van een fraai lintje om het in de plooi te houden. Een aldus verzorgd shirt kan zo op de plank van de garderobekast of in de reiskoffer. Thuiswassers staan voor de taak om het shirt tot een handelbaar pakketje te vouwen. Ook hier baart oefening de kunst.

Kijk op het was- en strijkvoorschrift op welke temperatuur het hemd gestreken mag worden. In het algemeen geldt dat puur linnen heet mag, katoen iets minder heet en dat wol, zijde en tal van mengingen beslist niet te heet mogen. Wees voorzichtig met synthetische materialen en mengingen van garens.

Strijken

Begin bij het boord. Indien dit niet makkelijk glad te krijgen is, komt dat vaak omdat het te droog is geworden. Besprenkelen met water helpt dan. Dit geldt ook voor de rest van het hemd. Door van de boordpunten naar de nek partij te strijken, vermijd je rimpels op het boord. Leg ook eventuele kleppen van borstzakken en epauletten die gedeeltelijk afknoopbaar zijn plat onder het strijkijzer, zodat er geen ander deel van het hemd onder ligt.

Leg vervolgens het schoudergedeelte op het puntige uiteinde van de strijkplank met de achterzijde naar je toe, en strijk dit.

Leg de sluitbies midden over de plank en strijk over de knoopsgaten en om de knoopjes. Doe vooral je best op de sluitbies met knoopsgaten, want die komt in beeld. Doe bij ieder deel van de sluitbies ook het aangrenzende voorpand. Knoop het hemd dicht (mag om en om, maar wel altijd het bovenste knoopje dicht).

Leg nu een mouw op de plank, maar laat de al gestreken delen van het hemd niet te kreukelig van de plank afhangen. Strijk het plat neergelegde manchet. In het geval van een dubbele manchet ook de achterzijde, die bij het dubbelvouwen voor een deel voorzijde wordt. Strijk eventueel de vouw er vast in.

Hoe Was Je een Overhemd?

Overhemden zijn gemaakt om gedragen te worden, niet om te vereren. Dit betekent dat ze vies worden. Maar met de juiste zorg kan een hoogwaardig overhemd jarenlang meegaan en er nog steeds goed uitzien. In deze gids bespreken we drie veelgebruikte wasmethoden en geven we tips om je overhemden in topconditie te houden. Daarnaast behandelen we noodsituaties, zoals vlekken, en delen we andere reinigingstips.

Methode 1: “Wash and press” bij de stomerij

“Wash and press” is de standaardmethode bij de meeste stomerijen. (Laat je niet verwarren door de term “dry-cleaners”; tenzij je specifiek vraagt om droogreinigen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk wassen en persen.) Dit is onze voorkeursmethode. Met een prijs rond de €1,50 per overhemd is het relatief goedkoop en eenvoudig, terwijl het overhemd er netjes blijft uitzien.

Bij de meeste stomerijen verloopt het proces als volgt:

  1. Het overhemd wordt gewassen in een standaard wasmachine met water en wasmiddel.

  2. De wasmachine verwijdert het meeste water door een centrifugeerprogramma.

  3. Het nog vochtige overhemd wordt op een industriële pers getrokken, die het tegelijkertijd droogt en strijkt.


Voordelen: Gemakkelijk en relatief goedkoop.

Nadelen: Sommige stomerijen zijn te hardhandig met overhemden. De druk van de pers kan knopen beschadigen en als een mouw of torso te strak op de pers ligt, kan dat de stof vervormen. Bovendien worden kragen tijdens transport vaak platgedrukt, waardoor extra strijken nodig is voor een optimale uitstraling.

Methode 2: Zelf het overhemd wassen

Als je je stomerij niet vertrouwt of zelf meer controle wilt over hoe je overhemden worden gewassen, kun je ze thuis wassen. Dit is een uitstekende optie, maar vereist iets meer tijd en aandacht. Volg deze stappen voor het beste resultaat:

  1. Voorbereiden: Maak alle knopen los, inclusief de manchetten en kraagknopen. Verwijder eventuele kraagbaleinen en leg deze apart.

  2. Vlekken behandelen: Behandel vlekken vooraf door er voorzichtig een beetje wasmiddel in te wrijven of gebruik een vlekkenverwijderaar.

  3. Wasprogramma kiezen:
    ·
    Gebruik de fijne was-stand voor delicate of lichte overhemden.
    · Voor zwaardere stoffen of sterk vervuilde overhemden kan de normale cyclus worden gebruikt.
    · Wit en lichtgekleurde overhemden kunnen met warm water worden gewassen.
    · Donkere overhemden die niet mogen vervagen, was je met koud water.
    · Vermijd kledingstukken met felle kleuren die kunnen afgeven.

  4. Wasmiddel: Gebruik een hoogwaardig wasmiddel zoals Woolite Complete, dat geschikt is voor de kleur van het overhemd. Vermijd chloorhoudende producten, omdat die verkleuring kunnen veroorzaken.

  5. Drogen:
    ·
    Na het wassen verwijdert de centrifuge het meeste water.
    · Haal het overhemd direct uit de wasmachine om te voorkomen dat de kreuken in de stof opdrogen.
    · Laat het aan de lucht drogen op een hanger of plat liggend. Gebruik geen scherpe hangers of strakke knijpers, want die kunnen afdrukken achterlaten.

  6. Strijken: Strijk het overhemd als het nog licht vochtig is, maar niet meer doorweekt. Dit maakt het strijken makkelijker.


Voordelen: Je hebt volledige controle over het proces, kunt vlekken zorgvuldig behandelen en knopen beschermen.

Nadelen: Het kost tijd en aandacht.

Methode 3: Droogreinigen bij de stomerij

Hoewel we droogreinigen van katoenen overhemden niet aanbevelen, kiezen sommige mensen er toch voor. Dit tast de stof niet aan en voorkomt krimp, maar heeft ook nadelen.

🔹 Waarom niet ideaal?

  • Droogreinigen is duurder, vaak meer dan €5 per overhemd.

  • Wateroplosbare vlekken, zoals zweet, worden niet altijd verwijderd.
    Droogreinigingsmiddelen bevatten weinig tot geen water, waardoor zweet- en vuilresten kunnen achterblijven.

  • Overhemden wassen met water is effectiever voor het verwijderen van deze vuilresten.

  • Vetvlekken, zoals olie of vet, worden daarentegen beter verwijderd door droogreiniging.


Voordelen: Handig, vermindert slijtage, verwijdert oliegebaseerde vlekken.

Nadelen: Duur, verwijdert geen wateroplosbare vlekken, afhankelijk van de kwaliteit van de stomerij.

Veelgestelde vragen over overhemdonderhoud

❓ Mag je overhemden in de droger doen?

We raden aan om overhemden aan de lucht te laten drogen op een hanger. Als dit niet praktisch is, gebruik dan de droger op een lage temperatuur en haal het overhemd eruit zodra het nog een beetje vochtig is. Strijk het meteen om kreuken te verwijderen. Als je het volledig droogt in de droger, wordt het lastiger om het perfect glad te strijken en kan het meer krimpen dan verwacht.

❓ Hoe verwijder je een vlek uit een wit overhemd?

Als je per ongeluk rode wijn of pastasaus morst, neem dan snel actie om de schade te beperken.

  1. Verwijder grove resten met een borstel of mesje om verdere verspreiding te voorkomen.

  2. Behandel de vlek direct met water of een vlekkenverwijderaar. Hoe sneller, hoe beter.

  3. Geen vlekkenverwijderaar bij de hand? Gebruik een Tide Pen, afwasmiddel, citroensap, azijn of bruiswater.

  4. Dep de vlek voorzichtig in plaats van hard te wrijven, zodat de vlek niet dieper in de vezels dringt.

  5. Herhaal indien nodig tot de vlek is verdwenen.

❓ Moet ik stijfsel gebruiken bij het persen van een overhemd?

Veel mensen houden van het strakke, scherpe uiterlijk van een gestijfde blouse, maar we raden aan om stijfsel volledig te vermijden.

  • Stijfsel kan stoffen zoals broadcloth of oxford stijver maken, maar het breekt ook de vezels af, wat het overhemd sneller laat slijten.

  • De kleine zetmeeldeeltjes die zich in de stof nestelen, werken als microscopische messen die de stof op termijn beschadigen.

Drie tips om de levensduur van je overhemden te verlengen

🔹 Laat vuile witte overhemden niet te lang in de wasmand liggen.

Dit kan ervoor zorgen dat de kraag sneller vergeelt, omdat zweet en huidoliën langer de tijd krijgen om in de stof te trekken.

🔹 Verwijder altijd de kraagbaleinen voordat je het overhemd wast of strijkt.

Als ze vervormen, buigt de kraag op een onnatuurlijke manier.

🔹 Vertrouw niet op de stomerij om vlekken te verwijderen.

Als je weet dat er een vlek op je overhemd zit, wijs de stomerij erop zodat ze het gericht kunnen behandelen.

Met de juiste zorg blijft je overhemd langer mooi en bespaar je op vervangingskosten! 🚀