Welkom bij De Oost Bespoke Tailoring, een wereld van persoonlijke aandacht en kleermakers ambacht. Het laten maken van bespoke kleding is een beleving en kunt u zien als een persoonlijke sartoriale reis. Hiervoor is tijd, aandacht en de juiste kennis en kunde nodig op het gebied van het maken van kleding en het kleden van mensen.

Wij helpen u graag als gids en adviseur tijdens deze ontdekkingstocht. Zo raakt u zich bewust van alle facetten die van invloed zijn op uw kleding. En ontdekt u wat en waarom het beste bij u past betreffende maten, modellen, stijlen, stoffen, kleuren en details. Onze traditionele methode zorgt ervoor dat uw kleding past qua maten maar des te meer bij de persoon die u bent.

Hoe werkt een afspraak voor uw maatpak / maatshirt?

1. Kennismaking

Tijdens de 1e afspraak maken we persoonlijk kennis met elkaar en hier achterhalen we uw wensen en leggen onze vakkennis en ervaring op tafel om u te inspireren en te informeren. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. Dit zodat het helder is wat u wenst, hoe dit er uit zou moeten zien en wat u van ons kan en mag verwachten.

Vult u daarom altijd het intakeformulier in.

Gouden tip om inspiratie op te doen is een bestaand pak mee te nemen en te kijken naar foto’s en blogs. Bekijkt u de stoffen, stijl, modellen, combinaties en natuurlijk het gevoel dat u bij een bepaald beeld van een kledingstuk krijgt.

Zo kunt u goed duidelijk maken wat u wenst en kunnen wij u voorzien van informatie en inspiratie. Bespoke Tailoring is het echte 100% maatwerk dus schroomt u niet uw wensen en ideeën kenbaar te maken.

Maatpak kopen Amsterdam

2. Materiaal

Daarna gaan we stoffen selecteren die u mooi vindt maar die ook de performance bieden waar naar u opzoek bent.

Een stof kan de juiste kleur en motief hebben maar is deze te warm voor uw beoogde gebruik dan gaat er iets mis. De Oost biedt een extreem ruim aanbod aan stoffen en voeringen.

Juist deze tijd biedt vele mogelijkheden om look en stijl nog persoonlijker te maken door stoffen en stijlen te combineren.  

Pak op maat Amsterdam

3. Model

Voorts ontwerpen we een model voor u dat ervoor zorgt dat u die zaken accentueert of camoufleert zoals u dat wenst. Dit kan in elke gewenste stijl en model.

Bij bespoke gemaakte pakken is werkelijk alles mogelijk. Van de breedte van revers, de schouderstijl, unieke zakken, of uw pak ongevoerd is of een los binnenwerk heeft.

Feitelijk is niets onmogelijk zolang het maar kleermaker technisch mogelijk is. Keep in mind iedere auto heeft 4 wielen maar een Ferrari is geen Fiat. Er zijn vele voorbeeld modellen aanwezig in ons atelier.

Bekijk onze verschillende mogelijkheden om uzelf te inspireren via de onderstaande links.

Black Tie
Broeken & Pantalons
Business Casual
Dames Maatpakken & Colberts
Dames Overhemden & Blouses
Gilets & Vesten
Jassen
Klassiek Formeel
Overhemden
Trouwpak

Maatpak kopen maatnemen

Is alles helder omtrent materiaal en model dan gaan we de blauwdruk voor uw kleding maken en dat is het persoonlijk patroon.

U wordt dan ook met het meetlint opgemeten door adviseurs met jaren ervaring op dit gebied. Mensen die weten hoe stoffen, maten en model invloed op elkaar hebben en vervolgens in elkaar gezet moeten worden.


Hiermee creëer je Balans, een van de belangrijkste factoren voor wie zich goed wenst te kleden. Prachtig die brede revers maar als uw hoofd hierdoor te klein lijkt is het wellicht een idee dit anders te doen.

Bij het opmeten van uw kleding komen niet alleen uw lichaamsmaten aan bod maar ook uw modus-operandi oftewel uw gevoelsmaten. Hiermee bepalen we dus de pasvorm en balans van uw kleding.

Wat wij ruim vinden dat kunt u strak vinden. Vervolgens beginnen we met het maken uw pak op maat op ambachtelijke bespoke wijze.

5. Passen en Vermaken

Een belangrijke stap is het doorpassen dat na 4/5 weken gebeurt en waarbij u het kledingstuk voor het eerst aantrekt. We lopen dit punt voor punt weer met u door qua maten, afwerking en pasvorm.

Dit wordt dan in eigen huis verder vermaakt en is met enkele dagen klaar voor de volgende fitting. De aanpassingen houden wij bij op uw maatformulier zodat uw maten up-to-date zijn voor toekomstige opdrachten.

Na het vermaken gaan we weer voor de spiegel staan en lopen we nogmaals alles met u door en indien nodig wordt er verder vermaakt. U kunt ook de kleding eerst in dragen en op een later moment weer terugkomen voor het aanpassen.

Hoe lang duurt het om een pak te maken?

Hoe wordt een pak bespoke gemaakt?

1. Maatneming: Wanneer de snit en stijl voor uw kleding helder en overeengekomen is. Dan is het tijd om te meten, dit gebeurt op 27 punten of meer.

2. Patroon tekenen: Nadat de meester kleermaker uw patroon heeft gemaakt wordt dit uitgeknipt en op stof overgezet.

3. Patroon Snijden: Gebeurt nadat dit met krijt op de stof is gezet. Elk onderdeel specifiek neergelegd zodat strepen en ruiten perfect aansluiten.

4. Fournituren: Na het patroon snijden worden voering zakken en canvas bepaald alvorens de kleding te gaan maken.

5. De Baste fit: Wanneer de losse onderdelen van de kleding nog met rijgdraad losjes aan elkaar zitten zodat het patroon en daarmee de pasvorm gecontroleerd en geoptimaliseerd kan worden.

6. Vermaak en verstel: Er wordt een nieuw patroon gemaakt waarin de eerder vastgestelde aanpassingen zijn verwerkt. De ‘Baste’ wordt uit elkaar gehaald en af gekrijt zodat dit op basis van het nieuwe patroon wordt aangepast.

7. Verdere constructie: Uw kleding wordt nu dan verder afgewerkt qua details, knopen en meer zodat u kunt komen passen.

8. Na de tweede fit: Verdere aanpassingen worden verwerkt en het kledingstuk afgewerkt en gestoomd. Knoopsgaten, zoom en stiksels worden allemaal met de hand afgemaakt. De jas wordt een laatste keer gestoomd voor de laatste fitting.

Hoe lang duurt het om een pak te maken?

Maaktijd :
Pak 3-delig: 40 uur +
Colbert / Jasje: 25 uur +
Broek: 8 uur +
Vest: 8 uur +
Shirt: 8 uur +

De maakwijze van je pak: Full Canvas/ Los Binnenwerk, Half-canvas, ongevoerd of anders?

Om pakken, kostuums, jasjes en overjassen te vervaardigen zijn er diverse constructie methodes. Hieronder een toelichting over de 4 methodes die De Oost in het atelier gebruikt en de verschillen daartussen.

Om van je pakken echt een meerwaarde te maken voor jezelf en de mensen die je ontmoet, licht ik graag wat toe omtrent de rol van canvas bij het maken van een pak. Het gebruik en het juist verwerken van canvas maakt het verschil qua comfort en uitstraling.

Canvas is vaak een menging van wol, katoen, en met name paarden- en kamelenhaar. Het grote voordeel van dierlijke haren is dat deze gevormd kunnen worden door vocht, druk en warmte te gebruiken. Denk aan hoe een dame haar haren styled door gebruik te maken van een warme krultang om haar kapsel vorm te geven.

Daarbij hebben paarden- en kamelenhaar het bijkomend voordeel dat ze licht van gewicht zijn en erg sterk. Het haar van de manen is het zachts terwijl dat van de staart het meest stijf en taai is. De echte kenner laat zelfs zijn canvas speciaal vervaardigen afgestemd op het specifieke kledingstuk, de stof, de gewenste drape en fit. Je kan het canvas bijvoorbeeld bijna vloeibaar maken door het een speciaal bad te geven waar je mineralen aan toevoegt. Verscheidene soorten vezels worden geweven in combinatie met wol en katoen om diverse soorten kwaliteiten canvas te maken. Dit in combinatie met het haar doek vormt het fundament om uw pak verder op te bouwen en te vervaardigen.

Het wollen canvas vormt de belangrijkste laag van het pak, voorts worden er kleinere stukken haar doek of opgerolde haren gebruikt om structuur te geven aan de borst en schouder. Zo heeft elke bespoke tailor zijn trick of the trade om zijn eigen handschrift aan de kleding te geven. Deze worden vervolgens bekleed door een laag vilt, domette of flanel om te zorgen dat de haren die stijf zijn niet schuren. Het kan zijn, afhankelijk van hoe dicht de stof geweven is en de stijfheid van het haar, dat dit door de stof heen komt. Geen probleem omdat dit opgelost kan worden door de haar uit te trekken of af te knippen.

Full Canvas Pak

Pak gemaakt met los binnenwerk (Full Canvas)
Traditioneel worden heren pakken gemaakt met een laag linnen waarin paardenhaar verwerkt zit onder de stof van het pak. Dit canvas zorgt ervoor dat het pak uw natuurlijke lijn volgt en zijn vorm behoud.

Het is het fundament waarop uw pak gemaakt is. Het canvas wordt gesneden naar de vorm die de kleermaker beoogt heeft en wordt vervolgens aan het canvas, los binnenwerk, vast gestikt. Gedurende de tijd gaat dit zich nog verder naar uw silhouet vormen zodat het steeds beter past en plezierig draagt. Tevens ademt de stof beter en wordt bij punten waar kracht op komt te staan dit beter verdeeld.

Het canvas zorgt ervoor dat de stof natuurlijk kan vallen waardoor die kenmerkende niet te beschrijven tailored look ontstaat. Vele jaren training en oefening met handwerk zijn er dan ook voor nodig voor een kleermaker om op deze wijze kleding te kunnen maken.

Rollende revers: U ziet dat het canvas de voorpanden inclusief revers volledig bedekt. Om het bekende effect van de rollende revers te creëren wordt het canvas gerold en vervolgensge-padstitched in de revers. Dit geeft de rol aan de revers.

In het pak met een los binnenwerk kan je zien dat het jasje volledig bestaat uit linnen canvas en stof. De stof is direct vast gestikt aan het canvas, dit heet pikeren. Het is nogal een werk waar geduld voor nodig is vandaar dus de term ‘gepikeerd zijn’.

Half Canvas Pak

Pak met half canvas binnenwerk (Half Canvassed)
Tussen de 2 extremen (geplakte pakken en pakken met een los binnenwerk) is er een compromis – het half canvas pak ook wel semi canvas pak genoemd. Bij half canvas pakken loopt het losse binnenwerk van schouder tot en met de borst en revers, alles daaronder is geplakt.

In het pak dat half canvas is gemaakt zie je dat het vlieseline over de hele lengte van het jasje loopt. Het canvas is dus wel direct aan de stof genaaid zodat dit bijdraagt aan het vorm geven en de levensduur.

Half-canvas pakken hebben een aantal voordelen voor diegene die klaar is met plak pakken maar de stap naar een pak met los binnenwerk nog niet kan/wil maken. Ten eerste zijn ze lager geprijsd dat een pak met een los binnenwerk.

Minder handwerk betekent minder arbeidsuren en dat scheelt in de beurs. Omdat de bovenzijde van het jasje is gemaakt met een los canvas is de kans op problemen met ‘rimpels’ veel kleiner dan bij plak. Je pak gaat dus langer mee dan een geplakt pak.

Het belangrijkst is dat het canvas zorgt voor een goede basis om een natuurlijk en verzorgd voorkomen te hebben in plaats van een stijve levenloze look zoals je dat hebt met een geplakt pak.

Ongevoerd / Unlined Pak

Ongevoerde pakken (Unlined / Unstructured)
Wanneer u uw pak niet van plan bent te dragen tijdens uw werk of bij formele gelegenheden, dan is een ongevoerd jasje een mooie optie. Het geeft de drager namelijk het meest natuurlijke voorkomen en hoogste comfort.

Door het achterwege laten van de voering en de schoudervulling, draagt het jasje meer als een shirt dan als een pak. Dit geeft meer ruimte om te bewegen en is daardoor comfortabeler.

Het jasje valt volgens uw natuurlijke silhouet en is daarom meer geschikt voor de minder formele gelegenheden. Ongevoerde jasjes worden vaak gemaakt van lichtere zomerse stoffen.

Deels omdat lichte stoffen als katoen en linnen makkelijker kreuken, maar een belangrijkere reden is dat door het achterwege laten van de voering het jasje een stuk koeler draagt.

Natuurlijke vezels ademen en dit kan in een ongevoerd jasje niet tegengehouden worden door de voering. Zelfs een jasje met een los binnenwerk draagt veel warmer in de zomer.

Geplakt Pak

Geplakte pakken
Veel fabrikanten van pakken, met name de grote en bekende merknamen gebruiken helemaal geen canvas meer in hun pakken. In plaats daarvan lijmt men een vlieseline laag direct op de stof. In het geplakte pak loopt de vlieseline over de gehele lengte en dit houdt het pak bij elkaar.

Het houd het pak bij elkaar en niks meer dan dat. Het zorgt ervoor dat het pak onnatuurlijk stijf oogt en dus nooit uw silhouet kan volgen en dus eigenlijk gewoon niet goed past. We kunnen ons dus afvragen waarom we veel voor een merk betalen terwijl het product feitelijk geen bijdrage heeft aan een verzorgd voorkomen. Dat lijkt me toch de reden om überhaupt een pak aan te trekken.

Een bekend probleem met geplakte pakken is dat de lijm na verloop van tijd oplost, dit wordt versneld door verkeerd onderhoud en de stomerij. Wanneer de wol loslaat van de lijm dan begint de stof te ‘rimpelen’.