De Oost Bespoke Tailoring

View Original

Ongevoerde Colberts en Jasjes.

See this content in the original post

Read this article in English

Wat is een ongevoerd colbert of jasje?


Een ongevoerd colbert heeft geen voering aan de binnenkant van het jasje en/of de mouwen. Er zijn verschillende manieren om je colbert in elkaar te zetten en af te werken. We hebben het hier dan specifiek over de binnenwerken en in dit geval bij ongevoerde jasjes over het ontbreken van een binnenwerk zodat er geen voering nodig is om dit te bedekken.

Hoe ziet een ongevoerde colbert er uit?


In deze video laat ik je zien hoe een ongevoerd colbert / jasje er uit kan zien en licht ik toe wat er speciaal aan is om deze te maken.


Waarom zou ik kiezen voor een ongevoerde colbert?


Ongevoerde colberts en jasjes
zijn erg populair omdat ze licht en soepel zijn, comfortabel dus om te dragen. En dat past dan weer goed bij de huidige kleding stijl die voor veel mensen business of smart casual is geworden. Een andere belangrijke factor is dat ongevoerde jasjes minder warm zijn omdat er geen lucht wordt vastgehouden door de voering.

Varianten van ongevoerde colberts?


Je kan eigenlijk heel creatief zijn op diverse manieren met unlined jasjes.

1. Volledig ongevoerd: de voering ontbreekt compleet ook in de mouwen. Hierdoor heb je een super licht dragend colbert dat zelfs in de tropische hitte, mits je een ademende stof hebt gebruikt, comfortabel gedragen kan worden. Dit maken we bijvoorbeeld voor klanten die trouwen op Curaçao maar ook klanten uit bijvoorbeeld Japan en Afrika waar het warm en vochtig kan zijn. Gebruik je overigens een stof moet goede body en gewicht, die dus al structuur en vorm van zichzelf heeft dan kan je deze ook uitstekend gebruiken in de koudere streken. We hebben zelfs klanten, dat zijn wel de meer ervaren bespoke pakken dragers, die hun formele colbert behorend bij een klassiek pak zo laten maken. Een soort ideale fusion krijg je dan tussen look en comfort. Dat zijn de oplossingen waar we graag over denken en bieden.

2. Voering in de mouw: Werk je met een stof die minder glad is dan is het raadzaam om de mouwen wel te voeren zodat je het colbert makkelijk aan kan trekken. Dus weer een andere combinatie van behoefte en techniek waardoor een unieke stijl ontstaat.

3. Voering op de schouderbladen: Unlined jasjes worden dus vaak gedragen wanneer het warm is en daardoor kan transpiratie vocht op de stof komen en dat is niet goed. Omdit te voorkomen kan je dus voering toevoegen op het gedeelte waar men zweet, vaak de schouderbladen en nek. En hier kan je dan weer allerlei vormen voor bedenken, de voering kruislings plaatsen, in een bepaalde vorm met curve maken en deze weer afwerken op wijze x y z. Dit maakt het jasje niet beter maar wel persoonlijker.

Wat voor stof gebruik je voor een ongevoerd colbert?


Je hebt door het ontbreken van de voering meer contact met de stof dus dat is een belangrijke factor qua comfort en duurzaamheid. Veel mensen kiezen voor een stof die comfortabel voelt op de huid. Denk aan katoen, linnen, kasjmier, Vicuna en eigenlijk elke denkbare zachte vezels. Punt van aandacht is dat er dus wrijving zal ontstaan tussen het lichaam en de stof, normaliter voorkomt de voering (lining) dit. Dus hoe zachter de stof hoe eerder deze gaat slijten. Je kan in het algemeen stellen dat unlined colberts minder duurzaam zijn dan full canvas colberts. Uiteraard zijn hier weer uitzonderingen op. Werk je met een fijne Mohair of een High Twist garen in de stof dan zal het effectminder zijn maar die stoffen voelen meer crips aan. Best dus veel factoren om af te wegen alvorens een keuze te maken.

Kleuren / Patronen


Dat bepaal je uiteraard zelf maar dit zijn wat handige pointers.
Is het een colbert die je te pas en te onpas aan wilt kunnen ga dan voor een neutrale kleur en patroon. Dit geld ook wanneer je een formele look beoogt.
Ga je voor een expressieve stijl of business casual look dan kan je voor meer in het oog springende kleuren en motieven opteren. Zorg wel dat er altijd goed waarneembaar verschil is tussen zowel kleuren als patronen wanneer je combineert. Zo komt elk kledingstuk beter to zijn recht omdat anders ‘the eye of the beholder’ niet weet waar te kijken.

See this gallery in the original post